Осиротелите Никола, Мишо и Анета прекараха месеци рехабилитация в Гърция,

...
Осиротелите Никола, Мишо и Анета прекараха месеци рехабилитация в Гърция,
Коментари Харесай

Три софийски мечета с нов дом в Рила

Осиротелите Никола, Мишо и Анета прекараха месеци рехабилитация в Гърция, до момента в който дорастат за живота в дивата природа
След две избавителни акции предходната година

Втурнаха се към свободата

Три осиротели мечета, избавени предходната година след две акции в Софийско от горски, ловци и природозащитници, бяха пуснати на независимост в Рила. Никола, дружно с братчето и сестричето Мишо и Анета прекараха месеци на рехабилитация в профилиран център “Арктурус ” в Гърция, с цел да могат да усвоят нужните умения и да бъдат върнати назад в природата.
Без намесата на избавителните екипи няколкомесечните мечета нямаше да оцелеят, тъй като без майките си не могат да се научат да живеят в дивата природа, изясни консервационният биолог Александър Дуцов, член на Спасителния мечешки отряд на WWF.



Никола, дружно с братчето и сестричето Мишо и Анета волни се втурнаха към свободата си в Рила планина.

Отрядът, дружно с Министерство на околната среда и водите, фондация “Четири лапи ” и “Арктурус ” дадоха късмет за живот на независимост на мечетата, откакто специалистите в Гърция решили, че животните към този момент са достигнали подобаваща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове. Екоминистърът Петър Димитров се причисли към избавителните екипи, които пуснаха мечетата на независимост на деликатно подбрано местообитание на кафяви мечки в Национален парк “Рила ”.

Освобождаването се състоя при изключителни ограничения за сигурност, защото даже тридесеткилограмово мече е в положение да рани тежко възрастен мъж, описаха спасителите. Трите мецани, които самоуверено затичаха към свободата си, са маркирани с GPS нашийници. Проследяването им се прави в действително време и с него са ангажирани специалисти от Национален парк “Рила ” и WWF.

Историята на трите мечета е от предходната година. През юли избавителният отряд благодарение на горски чиновници и чиновници на Природен парк “Витоша ” уловиха петмесечно мече край село Костенец. Загубило майка си, мечето Никола беше намерило леговище на дърво. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха избавени още две мечета сирачета - Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. Братчето и сестричето бяха събрани и прекараха известно време в парка в Белица преди да заминат за Гърция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР