На фона на ужасното обедняване на българина вследствие коронакризата, се

...
На фона на ужасното обедняване на българина вследствие коронакризата, се
Коментари Харесай

Шок! Дали сме 47 млн. лева за PCR тестове

На фона на ужасното обедняване на българина вследствие коронакризата, се оказа че сме дали рекордна сума за PCR проби. Близо 47 млн. лв. са похарчили българите за PCR проби за ковид за интервала от началото на април до края на август. През този интервал у нас са направени 409 013 такива проучвания, като едвам към 5% от тях са платени от Здравната каса, разкри организация „ Монитор ”.

За „ Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 “ НЗОК е платила 19 324 теста, сочи информацията на уеб страницата на Здравната каса. Останалите проби са платени от джоба на българите. При междинна цена от 120 лв. в лабораториите в страната излиза, че сме похарчили колосалната сума от 46 762 680 лева

Поетите от Здравната каса проучвания от април до 31 август са били на стойност 1 159 440 лева За едно тестване тя превежда по 60 лв. на лабораториите.

Забелязва се нарастване на платените от НЗОК PCR-и през юли и август. Тогава те са били надлежно по 7402 и 7245 теста.

Справката сочи, че за целия интервал от 1 април до 31 юли касата е заплатила към 12 000 проучвания. За август пък най-вече утвърдени за погашение има за София-град - 6754, а минимум в Хасково - 41.

" Според мен нарастването на платените от Здравната каса проби може да се дължи само на по-големия брой предписани от тези, които имат право да вършат това по НЗОК. А това са чиновниците от РЗИ. Като се има поради, че от началото на пандемията досега към този момент са направени над половин милион PCR-и, представете си какъв брой от тях са по НЗОК. Това е капка в морето ", разяснява пред " Монитор " пулмологът доктор Александър Симидчиев. Той поддържа концепцията общопрактикуващите лекари да могат да издават посоки и да тестват за ковид, само че това да става единствено по избрани критерии.

" Не бива да се прави под път и над път, тъй като тестването на безсимптомен човек не е дейно ", сподели той. Д-р Симидчиев изрази вяра, че напълно скоро на пазара ще се появят и новите антигенни проби, които дават същата информация като PCR-ите. Благодарение на тях обаче резултатът ще е подготвен за 10 минути.

" Те наподобяват на имунологичните проби, употребява се същият материал както при PCR. Изследва се за вируса, а не за имунната реакция към него ", посочи доктор Симидчиев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР