На авиобаза „Враждебна“ беше отбелязана 70-ата годишнина от създаването на

...
На авиобаза „Враждебна“ беше отбелязана 70-ата годишнина от създаването на
Коментари Харесай

Военнотранспортната авиация чества 70 години от създаването си

На авиобаза „ Враждебна “ беше маркирана 70-ата годишнина от основаването на Военнотранспортната авиация на България и празникът на 16-а транспортна авиационна група. Специален посетител на събитието бе президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. На отбелязването на годишнината участват още заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов и началникът на защитата военачалник Андрей Боцев. На събитието са поканени още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, представители на държавната администрация, командири на военни формирования и други.

16-ата транспортна авиационна група е правоприемник на 14-и транспортен полк, образуван на 1 януари 1948 година Полкът е формиран от три ескадрили, а негов пълководец е подполковник Захари Манолов. По-късно с декрет на Народното събрание от 26 август 1953 година е връчено бойното знаме на авиополка. Именно за това всяка година на 26 август означаваме празника на Българската военнотранспортна авиация.

На фона на зачестилите произшествия се чакат повече детайлности по следствието на спешното кацане на военния "Кугър ", който скъса електропровод край Стамболийски.

Президентът Румен Радев отхвърли да разяснява обстановката с спешното кацане на вертолета преди комисията, която проверява случая, да излезе със мнение. Той обаче разгласи, че рисковите фактори пред Военновъздушни сили не престават да стоят и уточни съответно незадоволителния брой летателни часове и незадоволително изправната техника.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР