На 9 април през 1970 Пол Маккартни обявява официално разпадането

...
На 9 април през 1970 Пол Маккартни обявява официално разпадането
Коментари Харесай

51 години от разпадането на “Бийтълс“



На 9 април през 1970 Пол Маккартни афишира публично разпадането на именитата група “Бийтълс “.

През 1969 година напрежението и неразбирателството в групата се ускорява. Все по-ясно стартират да се открояват другите характери. По това време Джон Ленън среща и Йоко Оно. Някои среди упрекват нея и я сочат като причина за разпадането на групата, само че истината е, че отчуждението към този момент е почнало.

Септември 1969 година Джон декларира на групата, че напуща. Останалите съумяват да го убедят да не го афишира обществено, до момента в който не излезе последният албум на групата.

Разпадането на “Бийтълс “ е оповестено през април 1970 година, месец преди да излезе последният им, може би най-успешен албум – Let it be, и  документалният едноименен филм. Маккартни не е удовлетворен от доста от песните, счита ги за незавършени и се пробва да спре албума, само че несполучливо.

Официално, със правосъдни документи, групата престава да съществува на 31 декември 1970 година


Бийтълс (на британски: The Beatles) е английска поп/рок група, основана през 1960 година в град Ливърпул, Англия. Основни и непрекъснати членове на състава са: Джон Ленън (1940 – 1980), Пол Маккартни (1942), Джордж Харисън (1943 – 2001) и Ринго Стар (1940). Групата е считана от мнозина за най-популярния музикален акт в историята на музиката, повлияла развиването на поп културата, и един от най-ярките знаци на контракултурата през 60-те години на XX век. Бийтълс са най-продаваната музикална група в историята с 600 милиона продадени копия в света.

Преди основаването на Бийтълс, Ленън, Маккартни и Харисън свирят в групата „ Куоримен “, която след голям брой промени на имената, се стопира на името „ Бийтълс “. Новата група гради своята известност с участия в клубовете на Ливърпул и Хамбург в интервала от 1960 до 1963. По това време техен басист е Стюарт Сътклиф; на барабаните се изреждат разнообразни членове, като най-дълго се застоява Пийт Бест, заменен от Ринго Стар малко преди записа на първия сингъл на състава. Корените на Бийтълс стартират от скифъл, бийт и рокендрол музиката, известни във втората половина на 1950-те. Мениджърът Браян Епстайн оформя рок групата като професионален състав, ориентиран към поп звученето, а продуцента Джордж Мартин създава студийните им записи. За малко време бандата пожънва голяма известност и на острова се появява по този начин наречената „ Бийтълсмания “. Славата на групата минава и оттатък океана, където през 1964 година повеждат „ Британската инвазия “ – налагането на британски рок групи на американския поп пазар. Тяхната известност е придружена с присъединяване на два игрални кино лентата. През 1966 година Ленън провокира интернационален скандал, обявяващ своята група за „ по-популярна от Иисус “.



След средата на 60-те музиката на бандата придобива по-сложен темперамент, експериментирайки с разнообразни жанрове като фолк, психеделичен рок и хард рок; включват и детайли от класическата музика, авангардната музика и даже индийската национална музика. Някои от членовете се увличат по хиндуизма и източните философии. Бийтълс приключват концертните си участия от 1966 година и се ориентират към работата в студио, което ражда редица новаторски албуми: „ Rubber Soul “ (1965) „ Revolver “ (1966), „ Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band “ (1967), „ The Beatles “ (наречен „ Белия албум “) (1968) и „ Abbey Road “ (1969). През 1970 година, след излизането на последния им албум „ Let It Be “, групата се разпада и всеки от тях стартира сполучлива солова кариера. Ленън е убит през 1980 година в Ню Йорк от луд почитател, а Харисън умира от рак на белия дроб през 2001 година Останалите живи членове на Бийтълс – Маккартни и Стар – не престават музикалните си кариери.

„ Ливърпулската четворка “ или „ Удивителната четворка “ (както постоянно са наричани Бийтълс) са най-продаваната музикална група в историята с продадени над 600 милиона записи в света. Те имат най-вече номер едно албуми в английските ранглисти и продават повече сингли от който и да е реализатор от острова. Позовавайки се на „ АЗИА “, Бийтълс са най-продаваните музикални реализатори в Америка с общо 178 млн. продадени копия. През 2008 година групата оглавява класацията на Билборд за най-успешните реализатори на всички времена, взели участие в листата „ Hot 100 “, като до 2016 година те държат върха за най-вече номер едно шлагери в „ Hot 100 “. Съставът заема първо място и в листата на списание „ Ролинг Стоун “ от 2004 година на „ 100-те най-хубави реализатори на всички времена “.[2] Бийтълс получава 10 награди „ Грами “, една премия „ Оскар “ за „ най-хубава истинска ария от филм “ и 14 награди „ Айвър Новело “. Цялата бандата е включена в Залата на славата на рокендрола през 1988 година, а всеки от членовете поотделно е признат самостоятелно в интервала от 1994 до 2015. Също по този начин Бийтълс заемат място и в класацията на списание „ Тайм “ „ Time 100: The Most Important People of the Century “ в категорията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР