На 84-годишна възраст почина Вадим Бакатин - либерален политик, който

...
На 84-годишна възраст почина Вадим Бакатин - либерален политик, който
Коментари Харесай

Почина последният ръководител на КГБ

На 84-годишна възраст умря Вадим Бакатин - демократичен политик, който за малко оглавява руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в месеците преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, заяви Ройтерс.

Бакатин е назначен от руския водач Михаил Горбачов за началник на службата за сигурност, откакто предходният ѝ началник Владимир Крючков изиграва водеща роля в несполучливия прелом против Горбачов през август 1991 година

В телевизионна среща с някогашен отстъпник, излъчена няколко седмици по-късно, Бакатин съобщи, че към този момент е разкрил досието на дядо си, който е бил екзекутиран по времето на Йосиф Сталин през 1937 година след донос на осведомител.

Той също по този начин съобщи, че по принцип е отворен към концепцията за отваряне на архивите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), с цел да се хвърли светлина върху неразгадани мистерии, като убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди през 1963 година

"Прав сте в едно нещо: архивите, отнасящи се до тези загадки, в които установяването на истината има огромно значение за човечеството - те би трябвало да бъдат отворени ", сподели Бакатин на някогашния отстъпник Владимир Буковски.

Бакатин, някогашен руски министър на вътрешните работи, по този начин и не съумява да извърши това заричане, защото Съветският съюз се разпада в границите на няколко месеца.

Той обаче попада в заглавията на вестниците с жеста на благосклонност, при който предава на Съединените щати чанта, цялостна с подслушвателни устройства, и набор от проекти, показващи по какъв начин Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е подслушвал посолството на Съединени американски щати в Москва, напомня БГНЕС.

В отчет на Washington Post от декември 1991 година се споделя, че американският делегат Робърт Щраус споделя за случая пред кореспонденти и цитира Бакатин да споделя: "Искам да ви ги дам и желая да ги предам на вашето държавно управление, без никакви условия, без никаква цена, с вярата, че може би ще можем да ви се отблагодарим, да ви спестим пари, може би някой ден ще можете още веднъж да употребявате тази постройка. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР