На 80-годишна възраст на 10 май ни напусна легендата на

...
На 80-годишна възраст на 10 май ни напусна легендата на
Коментари Харесай

Иван Налбантов не преживя загубата на съпругата си

На 80-годишна възраст на 10 май ни напусна легендата на българското кино и спектакъл Иван Налбантов. Смъртта му е настъпила след малко боледуване. От няколко години насам бе известно, че и той, като обичания си сътрудник и другар Стефан Данаилов, се бореше с подлия паркинсон, написа вестник Ретро.

Големият артист не можа да преодолее загубата на своята брачна половинка Мария, която умря преди няколко години. „ Още не мога да се съвзема. Това за мен беше най-големият удар. Не беше заслужено. По-възрастен съм, трябваше пръв да си отпътува. Имам щерка и внучка, само че те живеят в Пловдив и е друго “, споделя в свое изявление от 2019 година Налбантов. Цялата театрална колегия потъна в тъга от загубата му.

„ Сбогом, приятелю! Толкова спектакли, толкоз години, толкоз прелестни моменти, споделени с теб... Ще ми липсваш... До идната ни среща там, в отвъдното! “, написа неговата колежка Емилия Радева във фейсбук профила си.

През последните години Налбантов и Радева си партнираха в хитовия театър на Недялко Йорданов „ Каквото, такова “, който се играе с огромен триумф в Камерната зала на Народния спектакъл.

„ Наричах го ПРОФЕСОРЕ! Преподаваше ми по театрална тирада. Тези изпити с помощта на него бяха равни с актьорските. А какъв брой сме се смели, какъв брой вълнуващи неща сме правили – от Уолт Уитмънт, Кузма Прудков, Махабхарата, Труман Капоти и Висоцки. О, нашият Висоцки бе неповторим. Конете, бързащите коне. Никога няма да ги не помни! Безкрайно те обичам, приятелю! Сбогом! “, показа Нона Йотова.

Освен огромен артист Иван Налбантов бе и обичан сценичен възпитател. Той бе и доцент по театрална тирада в НАТФИЗ „ Кръстю Сарафов “, като е преподавал в екипа на Стефан Данаилов. Той е роден на 5 август 1940 година Завършва ВИТИЗ в класа на проф. доктор Кръстьо Мирски. Професионалната му кариера в театъра стартира в Държавния спектакъл в Сливен. От 1967 година е артист в спектакъл „ Българска войска “, където играе повече от 50 години.

Има над 150 функции в театъра, киното и малкия екран. Най-дълго играната пиеса с негово присъединяване е „ Криминална ария “ на Иван Радоев – играна е над 250 пъти в продължение на 15 години. Има десетки участия в телевизионния спектакъл. Работил е с едни от най-хубавите български режисьори – Кръстьо Мирски, Леон Даниел, Иван Добчев, Крикор Азарян, Пламен Марков. Студент в курса на фамозния проф. Кръстьо Мирски, а по-късно самичък учител, Иван Налбантов държи да научи студентите си на първо време на дисциплинираност. Да закъснееш за зрелище, имаш опрощение единствено в случай че не си жив, споделяше известният артист. За него магията на актьорското майсторство е във вярата, че се променяш, в обличането на костюма.

Сред обичаните му функции са Найден в „ Майстори “ на Рачо Стоянов, Шарл VII в „ Света Йоана “ на Бърнард Шоу, Лопахин във „ Вишнева градина “ на Чехов. Емблематични остават превъплъщенията му във филмите „ Мъже в командировка “, „ На всеки километър “, „ Зарево над Драва “, „ Записки по българските въстания “, „ Умирай единствено в краен случай “, „ Приключенията на Авакум Захов “, „ Източни пиеси “, сериалите „ Дървото на живота “, „ Денят на бащата “ и други Иван Налбантов пишеше и лирика, а първата му стихосбирка се наричаше „ Антракт “. През 2019 година той стана притежател на премията „ Аскеер “ за повсеместен принос.

Бил е почетен с почетното звание „ Заслужил актьор “. Лауреат е на доста български и задгранични оценки. „ Животът е къс, а изкуството е постоянно. И колкото пъти можеш да се докоснеш до него, печелиш. Печелиш, тъй като отиваш в различен свят. Той е фиктивен, само че е доста същински “, споделяше артистът. И още: „ В театъра би трябвало да се влиза като в храм. Трябва да се смъква шапката, би трябвало да е безшумно и би трябвало да е свято място, на което е минал съзнателният ти живот. Нещо религиозно и мистично витае в театъра и аз съм зависим на това чувство “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР