На 7 октомври палестинската войнствена групировка Хамаспредприе безпрецедентно нападение срещу

...
На 7 октомври палестинската войнствена групировка Хамаспредприе безпрецедентно нападение срещу
Коментари Харесай

Един месец от войната Израел и “Хамас”: История на конфликта

На 7 октомври палестинската войнствена формация " Хамас " предприе невиждано нахлуване против Израел, като стотици въоръжени лица проникнаха в местности наоколо до линията Газа, оповестява Би Би Си.



Снимка: Ютюб

Повече от 1400 израелци бяха убити, а израелските военни настояват, че 230 бойци и цивилни, в това число дами и деца, са били отведени в Газа като заложници.

По данни на ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в Газа над 9000 палестинци там са били убити при въздушните и артилерийските удари, нанесени от израелските военни в отговор.

Какво е Израел преди 1948 година?
Англия поема контрола над региона, прочут като Палестина, след разгрома на Османската империя, която ръководи тази част от Близкия изток, през Първата международна война.



Снимка: Ютюб

Земята е била обитаема с еврейско малцинство и арабско болшинство, както и с други по-малки етнически групи.

Напрежението сред двата народа нараства, когато интернационалната общественост разпорежда на Обединеното кралство задачата да сътвори в Палестина " народен дом " за еврейския народ.

Това произтича от Декларацията на Балфур от 1917 година - заричане, обещано от тогавашния министър на външните работи Артър Балфур на английската еврейска общественост.

Декларацията е залегнала в английския мандат над Палестина и е утвърдена от новосъздадената Лига на нациите - предходник на Организация на обединените нации - през 1922 година

За евреите Палестина е техен фамилен дом, само че палестинските араби също претендират за земята и се опълчват на преместването.

Между 20-те и 40-те години на ХХ век броят на идващите там евреи нараства, като доста от тях бягат от гонене в Европа, изключително от нацисткия Холокост през Втората международна война.

Насилието сред евреи и араби, както и против английското ръководство, също се усилва.

През 1947 година Организация на обединените нации гласоподава Палестина да бъде разграничена на обособени еврейски и арабски страни, а Йерусалим да стане интернационален град.

Този проект е признат от еврейските водачи, само че е отритнат от арабската страна и в никакъв случай не е сбъднат.
Как и за какво е основан Израел?
През 1948 година, откакто не съумява да реши казуса, Англия се отдръпва и еврейските водачи афишират основаването на страната Израел.



Снимка: Ютюб

Тя е предопределена да бъде несъмнено леговище за евреите, бягащи от гонене, както и национална татковина за евреите.

Сраженията сред еврейските и арабските милиции се ускоряват от месеци и ден откакто Израел афишира своята държавност, пет арабски страни го атакуват.



Снимка: Getty Images

Стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да изоставен домовете си по време на това, което те назовават Ал Накба, или " Катастрофата ".

До момента, в който сраженията завършват с преустановяване на огъня през идната година, Израел управлява по-голямата част от територията.

Йордания окупира земите, които стават известни като Западния бряг, а Египет окупира Газа.

Йерусалим е поделен сред израелските сили на Запад и йорданските сили на Изток.

Тъй като спокойно съглашение по този начин и не беше подписано, през идващите десетилетия имаше още войни и сражения.

По време на войната през 1967 година Израел окупира Източен Йерусалим и Западния бряг, както и по-голямата част от сирийските Голански възвишения, Газа и египетския Синайски полуостров.

Повечето палестински бежанци и техните потомци живеят в Газа и Западния бряг, както и в прилежащите Йордания, Сирия и Ливан.

Израел не е разрешил нито на тях, нито на техните потомци да се завърнат по домовете си - Израел твърди, че това би претрупало страната и би заплашило съществуването ѝ като еврейска страна.

Израел към момента окупира Западния бряг и претендира, че целият Ерусалим е негова столица, до момента в който палестинците претендират, че Източен Ерусалим е столица на една бъдеща палестинска страна, на която се надяват. Съединени американски щати са една от дребното страни, които признават града за столица на Израел.

През последните 50 години Израел построи селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим, където в този момент живеят повече от 700 000 евреи.

Селищата се считат за противозаконни съгласно интернационалното право - такава е позицията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и на държавното управление на Обединеното кралство, наред с други - макар че Израел отхвърля това.
Какво съставлява линията Газа?
Газа е тясна линия земя, ситуирана сред Израел и Средиземно море, само че с къса южна граница с Египет.



Дълга единствено 41 км и необятна 10 км, тя има повече от два милиона поданици и е едно от най-гъсто обитаемоте места на Земята.

След войната от 1948-49 година Газа е окупирана от Египет в продължение на 19 години.

Израел окупира Газа през войната от 1967 година и остава там до 2005 година, като през това време построява еврейски селища.

През 2005 година Израел изтегля войските и заселниците си, макар че резервира надзор над въздушното пространство, общата граница и бреговата линия. Организация на обединените нации към момента смята територията за окупирана от Израел.
Къде се намира линията Газа?


Снимка:Уикипедия

Кои са главните проблеми сред израелците и палестинците?
Има редица въпроси, по които двете страни не могат да реализират единодушие.

Те включват:
Какво би трябвало да се случи с палестинските бежанциДали еврейските селища в окупирания Западен бряг би трябвало да останат или да бъдат премахнатиДали двете страни би трябвало да си поделят ЕрусалимИ - може би най-сложното от всичко - дали би трябвало да се сътвори палестинска страна дружно с Израел.Какви старания са положени за разрешаване на тези проблеми?


Снимка: Getty Images

Израелско-палестинските мирни договаряния се организираха от време на време сред 90-те и 2010 година, като бяха прекъсвани от прояви на принуждение.

В началото изглеждаше допустимо да се реализира мир посредством договаряния. Поредица от секрети договаряния в Норвегия се трансформира в мирния развой от Осло, вечно символизиран от церемонията на поляната на Белия дом през 1993 година, ръководена от президента Бил Клинтън.

В един исторически миг палестинците признават страната Израел, а Израел признава своя исторически зложелател - Организацията за избавление на Палестина (ООП) - за единствен представител на палестинския народ. Създадена е самоуправляваща се Палестинска власт.

Скоро обаче се появиха пукнатини, като тогавашният водач на опозицията Бенямин Нетаняху назова Осло смъртна опасност за Израел. Израелците форсираха плана си за заселване на евреи в окупираните палестински територии. Наскоро появилата се палестинска войнствена формация Хамас изпрати атентатори самоубийци, които да убиват хора в Израел и да провалят възможностите за съглашение.

Обстановката в Израел се утежнява и кулминационната точка е убийството на израелския министър-председател Ицхак Рабин от еврейски екстремист на 4 ноември 1995 година

През 2000 година са направени опити за възкръсване на мирния развой, в това число през 2003 година, когато международните сили създават пътна карта с последна цел реализиране на решение за две страни, само че тя по този начин и не е осъществена.

Усилията за реализиране на мир дефинитивно стопират през 2014 година, когато договарянията сред израелците и палестинците във Вашингтон се провалят.

Най-новият кротичък проект - направен от Съединени американски щати, когато президент беше Доналд Тръмп - беше наименуван от министър-председателя Нетаняху " договорката на века ", само че беше отритнат от палестинците като едностранен и по този начин и не беше сбъднат.
Защо Израел и Газа са във война в този момент?
Газа се ръководи от " Хамас " - ислямистка формация, която се стреми към заличаване на Израел и е оповестена за терористична формация от Обединеното кралство и доста други страни.



Снимка: Getty Images

" Хамас " завоюва последните избори в Палестина през 2006 година и пое контрола над Газа през идната година, като в профил съперничещото си придвижване " Фатах " на основания на Западния бряг президент Махмуд Абас.

Оттогава бойците в Газа водят няколко войни с Израел, който дружно с Египет поддържа частична обсада на линията, с цел да изолира Хамас и да се опита да спре нападенията, изключително безразборното изстрелване на ракети към израелски градове.

Палестинците в Газа настояват, че рестриктивните мерки на Израел и въздушните му удари по гъсто обитаеми региони са равносилни на групово наказване.

Тази година е най-смъртоносната година за палестинците в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Те също се оплакват от рестриктивните мерки и военните дейности, които се правят там в отговор на смъртоносните набези против израелци.

Това напрежение може да е една от аргументите за последното нахлуване на " Хамас ".

Възможно е обаче бойците да са се опитвали да усилят известността си измежду елементарните палестинци, в това число посредством потребление на заложници, с цел да окажат напън върху Израел да освободи някои от към 4500-те палестинци, държани в неговите затвори.
Кой поддържа Израел в сегашния спор и кой не?


Снимка: Getty Images

Съединени американски щати, Европейският съюз и други западни страни осъдиха нападението на Хамас против Израел.

Съединени американски щати, най-близкият съдружник на Израел, през годините са дали на еврейската страна военна и икономическа помощ в размер на над 260 милиарда $ и са дали обещание в допълнение съоръжение, ракети за противовъздушна защита, управляеми бомби и муниции.

Освен това изпрати две ударни групи самолетоносачи в Източното Средиземноморие, с цел да възпре враговете на Израел, по-специално ливанското придвижване " Хизбула ", да открият втори фронт във войната.

Русия и Китай отхвърлят да осъдят " Хамас " и декларират, че поддържат контакти и с двете страни в спора. Руският президент Владимир Путин упрекна политиката на Съединени американски щати за неналичието на мир в Близкия изток.



Снимка: Getty Images

Иран, върлият зложелател на Израел, е главен покровител на " Хамас ", както и на " Хизбула ", чиито бойци съвсем всекидневно разменят огън с израелските сили след нападението на " Хамас ".

Бяха заложени въпроси за ролята на Иран в нападението на " Хамас ", откакто съгласно известията той е дал зелена светлина дни преди този момент. Техеран обаче отхвърля да е забъркан.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР