Съществува огромна дупка между децата, които се справят блестящо и

...
Съществува огромна дупка между децата, които се справят блестящо и
Коментари Харесай

Повече ресурси за образованието: Ще има ли и повече успехи? 

„ Съществува голяма дупка сред децата, които се оправят ослепително и тези, които не могат да покрият стандартите поради неналичието на базова функционална просветеност. Децата, които нямат базови умения, просто седят физически в клас, само че са отпаднали “.

Това сподели в ефира на Дарик и предаването „ Кой приказва “ заместник-министърът на образованието Наталия Митева. Тя разяснява напрежението в просветителния бранш от последните седмици, обвързвано със заплатите на работещите във висшите образователни.



Наталия Митева, фотография: Дарик

“Работи се за това всеки детайл от българското обучение да бъде съответстващ на действителността, на това къде вървят международните трендове в образованието, тъй че България да има една конкурентна просветителна система, започвайки от най-ранните години до висшето обучение ”, разяснява Митева.

По думите ѝ е значимо къде се влагат ресурсите стратегически.

“Смисълът на образованието е освен да минаваме през просветителните стадии и да си вземаме изпитите, а да можем да имаме тези умения, настройки и компетентности и разбирания за живота с цел да бъдем способни за един благополучен и сполучлив живот, без значение от посоката на развиване ”.

Митева обърна внимание, на очертаващата се наклонност огромна част от днешните първокласници да стартират работа в специалност, която още не съществува и в границите на трудовия си път да я сменят най-малко пет пъти.

“Това слага въпроса - би трябвало ли да сме толкоз тясно профилирани в образованието си или би трябвало да култивираме по-широко скроени хора, които да могат да придвижват уменията си от една обстановка и среда, в друга ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР