Китай започна провокативни двудневни военни учения около бреговете на Тайван.

...
Китай започна провокативни двудневни военни учения около бреговете на Тайван.
Коментари Харесай

Китай с провокативни военни учения до бреговете на Тайван

Китай стартира провокативни двудневни военни учения към крайбрежията на Тайван. Пекин дефинира дейностите си като „ строго наказване “ за „ сепаратистките дейности “ на самоуправляващия се остров. Според тайвански военни специалисти ученията в четвъртък за първи път са симулирали пълномащабно нахлуване, а не икономическа обсада.

Ученията се организират три дни след встъпването в служба на президента Уилям Лай, който прикани Китай да спре да заплашва острова и да одобри съществуването на неговата народна власт.

Пекин гледа на Тайпе като на отцепническа провинция, която в последна сметка ще бъде под контрола на Китай, само че островът се възприема като суверенна територия.

Тайванското министерство на защитата осъди китайските учения като „ ирационални провокации “ и изпрати морски, въздушни и сухопътни сили, с цел да „ отбрани суверенитета на острова “, обявиха от още от силовото ведомство.

Ученията се организират в региона на основния остров и за първи път бяха ориентирани и към следените от Тайпе острови Кинмен, Мацу, Вучиу и Дунгин, които се намират наоколо до китайския бряг, съгласно карти, оповестени от Китайската народноосвободителна войска (НОАК).

С изпращането на военни патрули и на изток от Тайван Китай цели да покаже на Тайпе, че източната част на страната е изложена на риск от китайска офанзива, и да покаже на американците, че всяко изпитание за доставяне или укрепване на Тайван от изток може да стане жертва на китайски ракетни удари и военноморски офанзиви.

Островът разчита на мощна военна и политическа поддръжка от Съединени американски щати, макар че по-голямата част от страните по света не признават суверенитета на Тайпе, а застават зад позицията на Китай.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР