Впечатляваща изложба на импресиониста Дило Дилов и дъщеря му -

...
Впечатляваща изложба на импресиониста Дило Дилов и дъщеря му -
Коментари Харесай

Изложба на Дило Дилов и дъщеря му Долорес Дилова показва плевенският Арт център 1

Впечатляваща галерия на импресиониста Дило Дилов и щерка му - художничката Долорес Дилова, беше открита на 22 май в Арт център 1 в Плевен. Авторката демонстрира свои произведения, рисувани в последната година – две, а платната на татко ѝ са от персоналния фонд, който се съхранява в фамилията.



Долорес Дилова показа, че за нея това не е следващата галерия, а доста специфичен миг, тъй като преди 38 години в галерията на Арт център 1 е била нейната първа независима галерия. Авторката, която живее и работи в София, добави, че пази най-топли усеща към Плевен и към момента помни силата и страстта при откриването на всяка една обща галерия.

„ Много се надявам в този момент младите сътрудници да гонят това равнище, да имат този дух, тъй като тогава плевенската група беше емблематична. Вярвам, че в този момент също ще продължи да се приказва за плевенските художници като емблематични с високо равнище “, сподели още Долорес Дилова.



Тя показа мемоари и за общите изложения с татко си Дило Дилов, с който споделят интереса към морските тематики, напомни и че негова галерия беше открита през м. април тази година в Художествена изложба „ Илия Бешков ” във връзка 110 години от рождението на Дилов.

Поздравления и цветя за изложбата от името на управлението на Община Плевен сервира заместник-кметът Елина Димитрова, която акцентира, че сходен вернисаж е чест за всеки град.

Долорес Диловае родена през 1960 година в Плевен. Дъщеря е на художника Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Още на седемгодишна възраст тя става притежател на премия от конкурс за детски рисунки в Италия, с ръководител на журито Хенри Мур. Долорес Дилова приключва НХА – София, компетентност „ Живопис ” при проф. Иван Кирков. Участва в изложения в Австрия, Франция, Съединени американски щати, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и други Има над 20 независими изложения в София, Варна, Бургас, Пловдив, в Париж (Франция), Канзас сити (САЩ), Аоста (Италия), Драма (Гърция), Берлин (Германия), Амстердам (Холандия), Лондон (Великобритания), Москва (Русия), Хонгджоу (Китай) и други Долорес Дилова е притежател на голям брой награди, нейни произведения имат НХГ, галерии в страната, както и частни галерии и сбирки във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, Съединени американски щати, Испания, Австрия, Швейцария и други Живее и работи в София.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР