“Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че

...
“Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че
Коментари Харесай

Румен Радев е отклонил среща с президента на Северна Македония в Рим

“Моето обръщение към президента на Република Северна Македония е, че България чака час по-скоро смяна в реториката и най-накрая преустановяване на езика на омразата ”. Това обръщение насочи Румен Радев пред публицисти в Рим към президента на Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова. Тя води държавно-църковната делегация на Република Северна Македания (РСМ)в Италия и Ватикана във връзка 24 май, а събитието е под мотото „ Македония в чест на Св. Кирил “.

“Република Северна Македония би трябвало да покаже, че в действителност желае да бъде част от обединена Европа, като извърши всички условия, които се показват от нея от Европейски Съюз по този начин, както е било за всяка страна членка ”, съобщи президентът.

Държавният глава посочи, че българската делегация не е съумяла да се срещне с делегацията на Северна Македония, която е в Рим. Предстои Силяновска-Давкова да организира визита с папа Франциск и да се срещне с държавния секретар на Светия трон монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

На въпрос поискала ли е Силяновска-Давкова среща с него, президентът отговори:

“Положителен знак е, че президентът на Република Северна Македония прояви блян за такава среща ”.

Радев обаче акцентира, че програмата е натоварена и разчетена, все пак изрази убеденост, че “в скоро време такава среща ще се случи ”. После посочи, че от години кани президента на РСМ в България и, че кани и в този момент Силяновска-Давкова.

Така, от думите му стана ясно, че Силяновска-Давкова е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, само че такава не се е осъществила, поради натоварения график на българския президент.

“Аз намирам като позитивен знак стремежът на РСМ към разговор. Само с разговор ще укрепим доверието между тях, ще решим всички противоречиви въпроси и ще отворим вратата на РСМ към Европейски Съюз. Надявам се и моят апел е тази среща да се случи час по-скоро. Ред е на президента на РСМ, в случай че не се неистина, да пристигна в България ”, сподели президентът Радев.

Той посочи и, че в сряда е провел среща с “много изчерпателен и другарски диалог ” с президентите на Италия, Португалия и Гърция.
Папа Франциск е поискал повече деца на България и грижа за възрастните
В четвъртък президентът Радев организира среща на 4 очи с папа Франциск. По време на диалога президентът и папата са се обединили към изказванието, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди почтени хора.

Президентът Радев акцентира, че това изисква напъните на цялата интернационална общественост да се търсят пътища на мир, учредени на интернационалното право.



Запитан каква позиция е изразил по тази тематика пред папа Франциск, президентът отговори:

“Изразих позиция като неговата - че е време за разсъдък, време е да заложим на дипломацията, тъй като видяхме, че единствено с стопански и с военни средства не може да бъде реализиран мир ”, съобщи президентът.

Той акцентира, че папа Франциск постоянно се е отнасял с “най-топли усеща към България и към нашия народ ”.

“И през днешния ден той ни пожела доста здраве, мир и благополучие. Пожела ни още забавни неща. Папата е в действителност осведомен с нашите проблеми и безусловно споделям: пожела повече деца. Пожела на нашите деца да даваме почтено обучение, само че освен обучение, това обучение да бъде обвързано и с образование, с цел да може нашите деца да порастват с почитание и познаване на нашата история, език, литература, обичаи, просвета ”, съобщи президентът Радев.

След това цитира думите на главата на Римокатолическата черква: “Нека вашите младежи бъдат по-силно вкоренени в България и дано знанията, които получават да бъдат ориентирани към бъдещето, тъй че народът ни да съумява ”.

Папа Франциск е поискал и да се грижим повече за възрастните хора.

Чуйте атачмънтите
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР