На 5 септември православната църква почита родителите на Свети Йоан

...
На 5 септември православната църква почита родителите на Свети Йоан
Коментари Харесай

Почитаме пророк Захария и праведна Елисавета

На 5 септември православната черква уважава родителите на Свети Йоан Кръстител – оракул Захария и неговата брачна половинка праведна Елисавета. Елисавета е била вуйна на Божията майка – Дева Мария.

Пророк Захария и праведна Елисавета живели през VI век преди Христа, когато на престола бил цар Ирод. Захарий е бил наследник на свещеника Варахия, като самият той също бил духовник.

Елисавета и Захария нямали деца до дълбока напреднала възраст. Но един път, до момента в който бил в храма, пред Захария се явил Архангел Гавриил, който му известил, че жена му ще роди наследник, който би трябвало да бъде наименуван Йоан.

Скоро по-късно Елисавета в действителност забременяла.

След раждането на дребното момче, което било наречено Йоан, цар Ирод подрежда всички бебета, наречени Витлеемски младенци, да бъдат избити.

Периодът, в който е роден Исус Христос, бил предсказан и това доста тревожило подозрителния юдейски цар Ирод. Понеже знаел, че Исус е потомък на цар Давид, той се страхувал, че откакто порасне, ще му отнеме престола.

Затова издал заповед да бъдат избити всички деца от две години надолу във Витлеем и покрайнините му, като по този метод погуби и младенецът Исус. Под тази възбрана попаднал и новородения Йоан.

Елисавета и Захария скриват детето си, само че бойците на царя съумяват да заловят свещеника.

Той бил погубен в Йерусалмския храм сред жертвеника и олтара от бойци, тъй като отказал да разкрие на бойците къде е прикрит сина му.

Праведна Елисавета се криела със сина си в пещера, над която имало финикова палма с изобилен плод. Когато майката и синът желали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а по-късно още веднъж се изправяло.

40 дни след убийството на Захария умряла и Елисавета, оставяйки сина си самичък. Йоан е хранен от ангел до навършване на пълнолетието му, като бил защитаван от бойците на цар Ирод.

На днешния ден имен ден честват Захари, Елисавета и производните на тези имена като Зарко, Светлозар, Светлозара, Ели, Елза, Изабела, Хари.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР