Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за

...
Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за
Коментари Харесай

418 са кандидатите за Европарламент, 6 114 - за български

Регистрираните от ЦИК претенденти за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6 114 души, сочат данните на Комисията. Едновременно за двата типа избори са регистрирани 334-ма претенденти. От ЦИК предизвестиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да разрешава да се гласоподава с преференция в случай че преди този момент не е определена партия или коалиция. 

Говорителят на Комисията Росица Матева изясни, че следва и акция за гласуването с хартиените бюлетини с цел да са годни те:
 
  " Задължително при гласуването с хартиени бюлетини преди да гласоподават в кръгчето с преференциите, в случай че желаят да поддържат избран определен от тях претендент, би трябвало да се гласоподава в квадратчето с номера на партията или обединението, която е издигнала този претендент. Защото в случай че се гласоподава единствено в кръгчетата, това прави гласът нереален.

ЦИК реши, че за двата типа избори бюлетините ще са с надписи в друг цвят. Тези за народни представители ще са в зелено и на двете страни, тези за избор на евродепутати ще са със сини надписи. Разликата в цветовете на полиграфическата отбрана на двете бюлетини е условие по Изборен кодекс, когато в един ден се организират два разнообразни избора.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР