На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Честването

...
На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Честването
Коментари Харесай

29 септември е Световният ден на сърцето

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Честването на тази дата има за цел да увеличи информираността на всички страни за заплахите от сърдечните заболявания, високата смъртност, до която водят и методите за предварителна защита.
Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и изключително острият миокарден инфаркт, са една от водещите аргументи за гибел и инвалидизация, освен в България, само че и в целия свят. Между 50% и 75% от умрелите от сърдечно-съдови болести се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.

България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. Особено значимо при острите форми на ИБС – миокардният инфаркт и нестабилната стенокардия, е бързият достъп до инвазивна кардиология и своевременното лекуване, защото всяка изгубена минута е загуба на миокард.
„ В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение. ", показа доктор Райна Ташева, кардиолог, МБАЛ „ Сити клиник - Свети Георги " Монтана.

„ Свикнали сме България да е на челните места в отрицателните ранглисти – ние сме измежду първите в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, само че може да се похвалим и с една позитивна статистика: Кардиологичното ни поделение в Монтана се гордее с извънредно невисок % смъртност при планови инвазивни процедури – по невисок от 0.15%. Смъртността от изострен миокарден инфаркт за интервала 08.2017 – 08.2018 г е 5.3% - сравнима със смъртността от това заболяване, оповестена в регистрите на други европейски страни 6.0 % – 6.5% ", сподели още доктор Райна Ташева

На въпроса „ Кое е най-важното в грижата за сърцето? ", доктор Тaшева отговори: Профилактика, уравновесено хранене, придвижване, позитивни страсти – за това би трябвало да се грижим всички. България има извънредно положителни експерти в областта на Кардиологията – това се вижда и от цифрите. Иска ми се идната година да се похвалим с позитивни данни и в предварителна защита на заболеваемостта. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР