На 24 ноември православната църква почита паметта на Света Великомъченица

...
На 24 ноември православната църква почита паметта на Света Великомъченица
Коментари Харесай

Честит имен ден на колежката Екатерина Николова!

На 24 ноември православната черква уважава паметта на Света Великомъченица Екатерина. По този мотив екипът на " Стандарт " честити именния ден на колежката Екатерина Николова. Да е жива и здрава, да има повече наслади и по-малко грижи!

Според преданието Св. Екатерина е щерка на Конт, шеф на египетския град Александрия по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава ослепително обучение, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя декларира на родителите си, че ще встъпи в брак с оня, който я превъзхожда по популярност, благосъстояние, хубост и мъдрост. Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден. Майката на Екатерина, която скрито изповядвала християнството, я изпраща при един аскет, който я посвещава във вярата.

След това Екатерина се среща с тогавашния император и се пробва да го убеди, че прави неточност, като преследва християните. Екатерина съумява да притегли към християнската религия брачната половинка му и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, след това убити и оповестени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в пандиза, където тя вкарва в християнството всички, които я посещават. Заради това е наказана на гибел посредством разтягане на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го допира, палачите не могат да я екзекутират по този метод и я обезглавяват.

В Българския национален календар Света Екатерина се смята за настойник на децата и се има вяра, че тя ги пази от заболявания и най-много от шарка.

Имен ден честват: Екатерина, Катерина, Катя, Тина, Тинка и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР