Онзи ден гледах снимка, която направих през 2013 г. с

...
Онзи ден гледах снимка, която направих през 2013 г. с
Коментари Харесай

Политико: Друг закон от руски тип в Грузия разпалва ожесточена ...

„ Онзи ден гледах фотография, която направих през 2013 година с моите другари, които са хомосексуални деятели, и осъзнах, че 90 % от тях към този момент са отпътували за други европейски страни “, споделя Атина Брегвадзе, феминистка в Тбилиси, за която кафенето е едно от дребното останали гостоприемни места.

В същото време на открито хиляди родители, деца и свещеници, облечени в черни одежди, се събираха по улиците за протест в чест на „ Деня на фамилната непорочност “ - формален празник, разгласен от държавното управление за противник на петъчния Международен ден против хомофобията, бифобията и трансфобията (IDAHOBIT).

Сега мнозина от ЛГБТИК+ общността в Грузия се притесняват, че в дребната им страна няма място за настаняване на двата доста разнообразни свята.

„ Обичаме Грузия “, споделя един мъж на междинна възраст, който участва на ликуващото църковно шествие в обичайно облекло и отхвърля да назове името си. „ Искаме тя да остане грузинска “.

 

Само шест месеца откакто страната получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ от ден на ден се пробва да показа Запада като декадентен и перверзен, а себе си - като единствения същински бранител на обичайните полезности. Сега ръководещата партия прокарва закон за „ ЛГБТ пропагандата “, с цел да забрани това, което ръководителят на Народното събрание Шалва Папуашвили разказа като старания за смяна на „ обичайните връзки, държание, настройки и усещания “.

 

„ Мисля, че съвсем всички обмислят да изоставен, в случай че този закон бъде признат - просто няма да е безвредно за нас “, сподели Брегвадзе, деятел на феминистка акция.

 

Бомбастичният нов проектозакон ще ограничи правата на еднополовите двойки, ще забрани промяната на пола и ще забрани браковете, които не са „ съюз сред един генетичен мъж и една генетична жена “. В същото време той ще забрани провеждането на обществени събирания, които сякаш разпространяват „ еднополовите фамилни или интимни връзки “, което съгласно критиците на процедура ще забрани провеждането на прайдове.

 

От 2013 година Русия употребява съвсем еднакъв закон, с цел да преследва хората в „ нетрадиционни полови връзки “, а предходната година държавното управление на президента Владимир Путин се опита да забрани напълно „ интернационалното ЛГБТ придвижване ".

 

Но разправията към анти-LGBTQ+ акцията в Грузия беше засенчена от необятното публично отвращение и интернационалното наказание, които се появиха, когато „ Грузинска фантазия “ още веднъж вкара противоречивия закон за „ задграничните сътрудници “ - законопроект, който дефинира финансираните от Запада Неправителствени организации, предизборни групи и медии като „ организации, обслужващи ползите на непозната мощ “.

 

Огромни тълпи организираха демонстрации пред Народното събрание в Тбилиси всяка вечер в продължение на повече от месец в символ на противоречие с по този начин наречения „ съветски закон “, който ще затегне рестриктивните мерки за гражданското общество. Активистите се притесняват, че той ще има същия резултат като разпоредбите, употребявани от Кремъл за възбрана на сериозните гласове, а Европейски Съюз съобщи, че приемането на закона ще провали възможностите на Грузия да се причисли към блока, единствено шест месеца откакто получи статут на претендент за участие. Полицията употребява сълзотворен газ и водни оръдия против протестиращите без предизвестие, което провокира безпокойствие в Брюксел и Вашингтон.

 

В петък обаче уредниците на митинга преустановиха активността си, опасявайки се от риска от конфликти сред съперниците на все по-авторитарния завой на държавното управление и извънредно десните деятели, празнуващи „ Деня на фамилната непорочност “. Това е единствено последното от поредицата решения, които мнозина трябваше да вземат за своята сигурност в консервативната и надълбоко религиозна страна, където ЛГБТ+ общността в никакъв случай не е била необятно призната, а в този момент е обект на гневна културна война.

 

  През последните години деятелите за права се сблъскват с възходяща вълна от принуждение и заплашване и упрекват „ Грузинска фантазия “, че си затваря очите за извънредно десни групи като Alt.Info, които подбуждат към ненавист, постоянно с безмълвната поддръжка на авторитетни църковни водачи. Миналата година събитието „ Тбилиси прайд “ беше евакуирано, откакто навалица, включваща духовници, нахлу на мястото, до момента в който служителите на реда стояха настрани. От „ Грузинска фантазия “ настояват, че управляващите са създали всичко допустимо, с цел да поддържат реда, само че на видеозаписи, направени в този ден, се вижда по какъв начин служители на реда прегръщат анти-LGBTQ+ деятели.

 

„ Грузинската фантазия “ се основава на обстоятелството, че има толкоз доста обществени, политически и стопански проблеми и има хора, които са обществено и финансово уязвими и в които се е натрупал яд ", споделя Ана Тавадзе, един от уредниците на „ Тбилиси прайд “. „ И те им дават зелена светлина просто да освободят този яд, насочвайки го неправилно към нашата общественост, вместо към хората, виновни за основаването на тези проблеми. “

 

Изглежда, че тази тактика работи и опозиционните политици са сложени във все по-трудна обстановка - принудени са или да мълчат по обществените въпроси, които държавното управление употребява като оръжие, или да играят в негова изгода, като пазят правата на ЛГБТ+ и дамите, които надалеч не са известни измежду гласоподавателите.

 

„ По време на нашия мандат ние подкрепяхме и защитавахме правата на всички малцинства - етнически, религиозни и полови “, съобщи Петре Цискаришвили, член на партията „ Обединено национално придвижване “ и министър в предходното държавно управление на Грузия. „ Докато „ Грузинска фантазия “ се нуждае и желае поляризация за личните си политически изгоди “.

 

Според социологическо изследване от 2022 година четирима от всеки петима грузинци поддържат ограничението на достъпа на гейовете до работа в областта на образованието, а 53% споделят, че на ЛГБТ+ хората би трябвало да се забрани да организират обществени събития. В съпоставяне с предходни години настройките са ставали по-либерални - само че това е било преди медийната и политическата акция на ръководещата партия за демонизиране на общността да се разгърне с цялостна мощ.

 

В петък водещи политици от „ Грузинска фантазия “ се причислиха към духовенството и други лица, които означиха „ Деня на фамилната непорочност “ в Тбилиси. Сред тях беше и някогашният футболист на „ Милан “ Каха Каладзе, който в този момент извършва длъжността кмет на Тбилиси, откакто преди този момент упрекна антиправителствените протестиращи, че са пребили личните си сътрудници, и похвали полицията. От офиса му оповестиха за POLITICO, че той е прекомерно ангажиран, с цел да разисква законодателството или репресиите против деятели, само че Каладзе преди този момент разгласи за „ срамни “ апелите на Европейски Съюз законопроектът да бъде отдръпнат. Според него „ ЛГБТ пропагандата “ съставлява „ директна опасност за бъдещите ни генерации “.

 

През декември Европейската комисия даде на Грузия статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, с което „ Грузинска фантазия “ реализира огромна политическа победа вкъщи, макар че явно не съумява да извърши критериите за напредване на кандидатурата си. Сред 12-те изведени основни целта са усилване на „ отбраната на правата на индивида, в това число посредством използване на амбициозна тактика за правата на индивида и гарантиране на свободата на събиране и изложение “.

 

Повече по тематиката, четете на

 

Превод и редакция ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР