На 22 март отбелязваме Международния ден на водата – веществото,

...
На 22 март отбелязваме Международния ден на водата – веществото,
Коментари Харесай

Водата, без която не можем

На 22 март означаваме Международния ден на водата – веществото, трансформирало се в синоним на живот, тъй като е на всички места в нас и към нас. С всяка минала година обаче водната рецесия в света се задълбочава. Тя поражда тогава, когато има незадоволителни и труднодостъпни водни запаси за ежедневните човешки потребности в даден район. Такава обстановка може да възникне в обособен район, както се случи в Перник през 2019 година поради сериозно ниското равнище на бент. " Студена “; в цяла страна или група от страни. В своите отчети Организация на обединените нации даже приказва за международна водна рецесия, която придобива все по-глобални размери.

Предизвестена рецесия

Произходът на тази рецесия към този момент е добре прочут – показва го Световният съвет по водите още през 90-те години – " Ръстът на популацията – дружно с индустриализацията и урбанизацията – ще доведат до възходящо търсене на вода и ще има съществени последствия за околната среда. “

Недостигът на вода обаче от дълго време не е проблем за далечното бъдеще. Светът към този момент претърпява тежка световна водна рецесия. Повече от 40% от международното население страда от дефицит на вода. До 2050 година се чака спомагателни 2,3 милиарда души от Азия, Африка и Близкия изток да живеят в тежък воден недостиг. Въпреки че над три десетилетия тематиката участва в срещите на международните водачи, световната водна рецесия продължава да се задълбочава и да заплашва оцеляването на човечеството.

Приблизително един на всеки трима души в света, или общо 2,2 милиарда, живеят без достъп до чиста питейна вода; 4,2 милиарда души нямат достъп до санитарни услуги; а на над 3 милиарда им липсват съществени уреди за миене на ръце. Повече от 800 000 души умират всяка година от болести на отделителната система заради рискова питейна вода и липса на санитарни условия. Ситуацията е толкоз тежка, че придобива и политически нюанси, написа Ашок Суейн, професор по проучване на мира и споровете в университета Uppsala, Швеция. По мотив Деня на водата ЮНЕСКО разгласява и отчет, съгласно който към 2030 година светът ще се сблъска с световен недостиг на вода, а пандемията от ковид единствено усложнява казуса.

България още веднъж е на дъното

България е на едно от последните места в Европа по водни запаси на човек от популацията,  предизвестяват от " Грийнпийс България “, представени от БНР. Според организацията въглищните централи в България, които използват голямо количество чиста вода, са съсредоточени тъкмо в регионите, застрашени от безводие.  " Доста огромна част от територията са с извънредно висок риск от дефицит на вода ", споделя Меглена Антонова от " Грийнпийс България ".

Ресурсите са  лимитирани и неравномерно разпределени по територията на страната, а въглищните централи единствено задълбочават рецесията – " Ако работят на едно приблизително натоварване от към 42%, изхабяват към 30 милиона кубични метра вода. По-нагледно съпоставяне може да се направи, че над 800 хиляди души за една годна в случай че дневно употребяват по 100 литра вода, почти употребяват същото количество. "  

Ето за какво еколозите приканват водните запаси да не бъдат изчерпвани поради стопански цели – както в България, по този начин и по света. В противоположен случай напълно скоро ще се сблъскаме с дефицит, който е необратим.

 
Арктика изчезва. Защо това ни визира?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР