На 18 септември църква почита паметта на Свети Евмений, епископ

...
На 18 септември църква почита паметта на Свети Евмений, епископ
Коментари Харесай

Почитаме светец, дарил цялото си имущество на бедните

На 18 септември черква уважава паметта на Свети Евмений, свещеник Гортински, живял в седмия век.
От младини почувствал увлечение към монашеския живот. Зажаднял за духовни подвизи, той раздал цялото си имущество на бедните и се отдалечил в манастир.
Нежната му душа се откликвала на всички несгоди на ближните. Бил татко на сираци, опора на небогати и слаби, разтуха на скърбящи, целител на страдащи.
Главните му добродетели били състраданието и смиреномъдрието.
Бил обхванат от същинско миролюбие. Следвал в живота си заветите за обич и всеопрощение. Прославил се и с подарък на чудотворство.
Заради мъдростта и благочестието си бил подложен за свещеник на Гортин - град на остров Крит. В негово време светата Църква била вълнувана от нечестивата разкол, наречена монотелитство. Еретиците монотелители учели, че Богочовекът Господ Иисус имал единствено божествена, само че не и човешка воля.
Верен овчар на Христовото стадо, светителят Евмений се стремял да резервира мира в Църквата. Твърд съперник на ереста, той използвал доста старания отечески да убеди еретиците да се откажат от лъжеучението си и да се върнат в лоното на Църквата.
Враговете му го наклеветили пред властта. Бил заточен в Тиваидската пустиня, гдето и умрял. Тялото му било пренесено в Гортин и там заровено с чест.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР