На 12 май вечерта руският президент Владимир Путин уволни министъра

...
На 12 май вечерта руският президент Владимир Путин уволни министъра
Коментари Харесай

Путин уволни военния министър

На 12 май вечерта съветският президент Владимир Путин уволни министъра на защитата Сергей Шойгу в границите на огромно разбъркване във военното управление на Русия след повече от две години военно нахлуване в Украйна. Путин предлага икономиста Андрей Белоусов за заместител на Шойгу.

Този ход идва в основен миг от спора, когато съветските войски напредват в Източна Украйна и преди малко започнаха нова огромна сухопътна интервенция против североизточната Харковска област. Въпреки поредицата от военни неуспехи през първата година на акцията - в това число неуспеха да бъде завладяна украинската столица Киев и отстъплението от Харковска и южна Херсонска област - Путин до момента поддържаше Шойгу. Включително и когато предходната година началникът на военизираните елементи на Вагнер Евгений Пригожин стартира кърваво въстание с апел за премахване на Шойгу.

Обяснявайки решението, в неделя Кремъл съобщи, че е належащо Министерството на защитата да остане „ новаторско “. „ Министерството на защитата би трябвало да бъде безусловно отворено към нововъведенията, към въвеждането на всички напредничави хрумвания, към основаването на условия за икономическа конкурентоспособност “, цитират държавните медии думите на представителя на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг във връзка новите назначения.

„ Бойното поле се печели от този, който е по-отворен към нововъведенията “, сподели Песков. „ Вероятно по тази причина президентът се е спрял на кандидатурата на Андрей Белоусов “, добави той. Белоусов, който няма военно обучение, е един от най-влиятелните стопански съветници на Путин през последното десетилетие.

68-годишният Шойгу е назначен за министър на защитата на Русия през 2012 година и има десетилетна политическа кариера, която няма аналог в постсъветска Русия. Присъствието му в центъра на властта в Москва предшества това на самия Путин. Преди Русия да стартира война в Украйна през февруари 2022 година, той е считан за един от най-доверените лейтенанти на Путин.

Двойката постоянно е снимана на мачистки отдих измежду природата в сибирската пустота, където дружно ловуват и ловят риба. На една известна фотография от 2017 година, споделена от Кремъл, те седят голи под слънцето на плаж край езеро.

На 12 май Путин по едно и също време издаде укази, с които назначи Шойгу за нов секретар на Съвета за сигурност на мястото на дългогодишния си съдружник Николай Патрушев.

Кремъл заяви също, че началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов ще остане на поста си, наблюдавайки ежедневните военни интервенции в Украйна.

„ Що се отнася до военния детайл, назначението (на Белоусов) по никакъв метод няма да промени сегашната референтна рамка “, цитират държавните медии Песков на брифинг в неделя.

„ Военният съставен елемент постоянно е бил прерогатив на началника на Генералния щаб. Той ще продължи активността си и сега там не се плануват никакви промени “, добави той.

Заедно с Шойгу, Герасимов беше цел на твърда група авторитетни военни блогъри, подкрепящи офанзивата, поради хипотетичните военни неуспехи на Москва.

Пригожин, който провежда шествие в Москва с апел за отстраняването на двамата, почина в необяснима самолетна злополука седмици след осуетения си протест.

По конституция Путин е задължен да назначи нов състав на държавното управление или да преназначи съществуващите министри след успеха си на изборите през март, на които нямаше съпротива.

Депутатите в съветския парламент, който се ръководи с гумен щемпел, би трябвало да одобрят номинациите на президента, което ще стане през идващите дни.

Бъдещето на Патрушев, който е ястреб и от време на време се преглежда като вероятен правоприемник на Путин, е неразбираемо.

Нямаше незабавна реакция от страна на високопоставени представители на властта в Русия от Украйна.

Промените идват в решителен миг в спора, който от месеци показваше признаци на застой.

„ Разместването в съветското Министерство на защитата демонстрира сериозна неустойчивост в сърцето на съветското управление и евентуално се случва нещо по-дълбоко “, това е декларирал Кристофър Стийл, някогашен чиновник на английското разузнаване MI6, съобщи Sky News.

Кристофър Стийл е декларирал, че отстраняването на Николай Патрушев от длъжността секретар на съветския Съвет за сигурност е „ удивително “.

„ Важно е да се разбере, че той беше един от най-близките съдружници на Путин, някогашен началник на ФСБ и така нататък в продължение на доста години... и беше оценен от хората като евентуално втория най-могъщ човек в Русия след самия Путин “, е допълнил той.

„ Мисля, че това, което демонстрира, не е просто пренареждане по естествената държавна линия. Това в действителност е много сериозна неустойчивост в самото сърце на този режим “.

Стийл е допълнил, че за наблюдаващите на Русия от известно време е било „ ясно “, че „ Патрушев приготвя сина си Дмитрий, сегашен министър на земеделието, за правоприемник на Путин “.

„ Мисля, че това е, както споделих, доста значим ход от страна на Путин “, е добавил той.

„ Нещо доста по-дълбоко се случва “

Запитан за какво Путин отстранява Шойгу от поста министър на защитата в миг, когато Русия наподобява има преимущество във войната, Стийл е коментирал, че това може да демонстрира, че се случва нещо „ доста по-дълбоко “.

„ Едва ли е идеално от военна позиция да смениш министъра си на защитата тъкмо в миг, когато започваш нова атака “, е обяснил той.

„ Това ми подсказва, че тук става въпрос за нещо доста по-дълбоко “.

Стийл също по този начин е определил прекосяването на Шойгу в Съвета за сигурност като „ намаляване “, само че е повторил, че преместването на Патрушев, член на най-близкото обграждане на съветския президент, на незнайна позиция е „ изключително “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР