СподелиРусия беше изхвърлена от международния футбол, след като нахлу в

...
СподелиРусия беше изхвърлена от международния футбол, след като нахлу в
Коментари Харесай

Как „“Газпром“ си купува влияние чрез футбола

Сподели
Русия беше изхвърлена от интернационалния футбол, откакто нахлу в Украйна. Това се случи и с колоса „ Газпром “, който спонсорираше европейските шампионати. Газовите милиони обаче се одобряват с ненаситност в Сърбия, а скоро това може да се случи и в Унгария.

Чиновници наблюдават пазари на фона на идилична панорама на северното зарево, осветлен в ярки цветове град и стадион, наподобяващ оборудване в Русия. Скок в Европа и към този момент сме в ресторант, в който се вари кафе на газов котлон и звучи „ Лебедово езеро “ от Чайковски.

Така изглеждаше един от рекламните клипове на главните спонсори на най-комерсиалния футболен шампионат в света – Шампионската лига. Рекламираната компания, общоприет спонсор на надпреварата и конфедерацията УЕФА, е съветската държавна компания „ Газпром “.

Всичко това продължи близо десетилетие, до момента в който УЕФА не приключи връзките си с „ Газпром “ единствено дни след началото на съветската инвазия в Украйна. Руският футбол беше изхвърлен от всички интернационалните надпревари.

Отношения с съветския колос приключи и „ Шалке 04 “ – един от водещите немски футболни тимове, който първи сложи логото на „ Газпром “ на фланелките си.

Преди дни газовата компания, която до неотдавна беше най-печелившата в Русия, разгласи годишна загуба от 7 милиарда $, което не се беше случвало от края на 90-те години на предишния век.

На фона на всичко това „ Газпром “ към момента намира места, където с ненаситност одобряват парите му. Това се случва в страни, чийто водачи са последните близки на президента Владимир Путин в Европа. Едната е Сърбия на Александър Вучич. Белградският „ Цървена Звезда “ от години е финансиран от „ Газпром “.

Сега образецът наподобява ще последва и Унгария на Виктор Орбан, където трансформиралият се в хегемон „ Ференцварош “ е напът също да получи милиони от Русия.

Стремежът на Путин да употребява спорта като оръжие, част от така наречен „ мека мощ “, не е нов. След години на засилен лобизъм, редица кавги, свързани с допинг и корупция, сред 2014 и 2018 година Русия съумя да се уреди с семейството на Зимните олимпийски игри, които се организираха в Сочи, както и на финалите на Световното състезание по футбол през 2018 година

Сега, когато Москва е в изолираност, в това число и в света на спорта, пролуките за „ меката политика “ са прекомерно малко. Но към момента ги има.

Още от началото на войната в Украйна най-големият съдружник на Путин в Европейски Съюз – Виктор Орбан, се опълчва на всички старания на Запада в поддръжка на Киев. Унгарският министър председател е срещу глобите против Русия, военната и финансова помощ за Украйна и употребява правото на несъгласие на Будапеща като опасност против европейските си сътрудници.

Потенциалният контракт на „ Ференцварош “ с „ Газпром “ наподобява като дребна компенсация за напъните му.

„ Няма подозрение, че вероятният спонсорски контракт сред „ Газпром “ и „ Ференцварош “ е политически ход, който евентуално цели да сближи още повече унгарското държавно управление с Москва. Спонсорските контракти на „ Газпром “ рядко са въпрос на елементарна договорка. Те съвсем постоянно са геополитически “, сподели пред Свободна Европа (RFE/RL) Саймън Чадуик, професор по спортна и геополитическа стопанска система в „ Скема Бизнес скул “ във Франция.

Новината за евентуалната договорка беше обявена от маджарски таблоид, който дефинира договарянията като „ обществена загадка “. Засега от клубното управление не са коментирали тематиката. Новината беше обявена и от други медии.

Пред Блумбърг от външното министерство в Будапеща разясниха, че „ колкото повече интернационалните компании влагат в унгарския спорт, толкоз по-добре “. От там не дадоха отговор на позвъняванията и имейлите на RFE/RL.

Пред RFE/RL от УЕФА разясниха, че от дълго време са решили да прекратят връзките си с „ Газпром “, само че партньорствата на обособените клубове с компанията „ са отговорност “ единствено на самите тях.

„ Газпром “ към този момент беше употребен за напълно действително „ оръжие “ след февруари 2022 година, когато Русия стартира пълномащабната си война. Малко след началото на нашествието от компанията първо желаеха държавните газови снабдители да стартират да им заплащат в рубли, а откакто им беше отказано, прекратиха едностранно доставките на газ. Сред първите пострадали беше България.

Как държавното управление съумя да помогне на „ Газпром “ в предстоящ арбитраж против България
Експерти от Унгария разясняват, че възможния контракт на „ Ференцварош “ ще е доста по-доходоносен от досегашните партньорства на клуба.

„ Газпром “ нормално заплаща над междинното за пазара, което прави подписването на договорка с корпорацията доста атрактивно, изключително за клубове, които се нуждаят от пари “, разяснява Саймън Чадуик.

„ Ференцварош “ е напът да завоюва шестата си поредна и общо 35-та купа на Унгария. В последните години клубът получи и много пари от присъединяване си европейските шампионати.

Само преди 15-тина години обаче обстановката не е по никакъв начин розова. Тогава клубът е изхвърлен във втора дивизия три дни преди началото на сезона, а по-късно стана ясно, че е натрупал десетки милиони задължения.

Днес „ Ференцварош “ се ръководи от асоциация, в която членуват 168 души, доста от които са свързани с ръководещата партия „ Фидес “. Президентът на тима Габор Кабутов е народен представител от партията от 2006 година насам и е замесван в редица кавги. Той е и един от доближените до Орбан.

„ Много министри от държавното управление на Орбан непрекъснато дават държавна помощ на асоциацията, която непрозрачно трансферира огромната част от нея към клуба “, сподели пред RFE/RL противоречивият публицист Янош Кале.
Спасителите на „ Звезда “ и „ прогонването “ от Нион
Едно от дълготрайните партньорства на „ Газпром “, което продължава и досега, е това със сръбския гранд „ Цървена звезда “ – от 2010 година

В началото договорката се прави оценка на близо 4 млн. $ на година и идва в миг, в който клубът от Белград е натрупал към 25 млн. $ задължения.

По думи на изпълнителния шеф Звездан Терзич, „ Звезда “ дължи оцеляването си на „ Газпром “.

„ Ако нямаше „ Газпром “, щяхме да се питаме дали щеше да го има „ Цървена звезда “. Феновете на тима в никакъв случай няма да заправят какво направи „ Газпром “ за нас “, споделя той през 2022 година Тогава Терзич споделя, че не утвърждава дейностите на ФИФА и УЕФА против съветския футбол.
„ В момента в Европа царува анти-руска нервност “, прибавя още Терзич.
От началото на войната „ Звезда “ е един от дребното тимове, които въобще участваха в другарски мачове против съветски клубове.

Макар че приключи спонсорските си контракти с „ Газпром “, УЕФА продължава да е близка с държавната компания и Москва. Член на изпълнителния комитет на организацията и до през днешния ден е Александър Дюков – президентът на съветската футболна федерация. Той е отпред и на „ Газпром Нефт “ – поделението на държавната компания, което се занимава с нефт.

Дълги години той беше и президент на „ Зенит “ Санкт Петербург – клубът, който е финансиран и най-силно свързван с „ Газпром “.

Дюков беше глобен от Англия, само че към този момент не попада в санкционните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз. От централата на УЕФА в Нион не дадоха отговор на въпросите на RFE/RL дали наличието на Дюков в управителния ѝ орган е положително решение на фона на съветската война в Украйна.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР