На 1-ви януари тази година автоматичната междупланетна станция на САЩ

...
На 1-ви януари тази година автоматичната междупланетна станция на САЩ
Коментари Харесай

НАСА публикува видео от сближаването на Ню Хърайзънс с Ултима Туле

На 1-ви януари тази година автоматизираната междупланетна станция на Съединени американски щати “Ню Хърайзънс ” направи първото посещаване в историята на космонавтиката на галактически обект, намиращ се оттатък орбитата на Плутон. Обектът се назовава Ултима Туле и отстои от нас на разстояние 44 AU (една AU или астрономическа единица се равнява на 149 597 871 километра, колкото е междинното разстояние сред Земята и Слънцето). Поради голямото разстояние радиосигналът от “Ню Хърайзънс ” пътува към Земята в продължение на повече от шест часа. 

Всичко това демонстрира какъв брой мъчно бе облитането на Ултима Туле от “Ню Хърайзънс ”, като триумфът съставлява връх в междупланетните проучвания. След облитането още на 2-ри и 3-ти януари бяха получени някои от най-хубавите фотоси на небесното тяло. После обаче, на 4-ти януари, “Ню Хърайзънс ” застана зад Слънцето по отношение на Земята, което докара до краткотрайно прекратяване на радиокомуникациите.

Няколко дни по-късно радиоконтактът бе възобновен, а в интервала сред 12-ти и 14-ти януари още фотоси бяха свалени, които бяха включени в горепосоченото видео. И в случай че смятате, че качеството му не е съгласно упованията ви, спомнете си какъв брой е мъчно предаването на информация на разстояние 44 AU (шест светлинни часа). Данните от “Ню Хърайзънс ” се смъкват на Земята със скорост 500 бита в секунда, което прави даже тогавашния dial-up интернет с телефонни модеми допустим. Тук търпението е добродетел. Една фотография, която на смарт телефона си я смъкваме за секунди, от периферията на Слънчевата система би се теглила в продължение на часове. 

Цялото събаряне на всички данни, записани на борда на “Ню Хърайзънс ”, ще отнеме 20 месеца. В теоретичен аспект задачата на “Ню Хърайзънс ” занапред стартира, а може би някои от най-забележителните изображения и най-важните проучвателен резултати към момента не са пристигнали и няма да дойдат още дълго време. 

За повече информация: НАСА/лаборатория Джон Хопкинс

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР