Музиката е с човечеството от незапомнени времена. Най-старите музикални инструменти

...
Музиката е с човечеството от незапомнени времена. Най-старите музикални инструменти
Коментари Харесай

Музиката ни носи удоволствие като от секс

Музиката е с човечеството от незапомнени времена. Най-старите музикални принадлежности са направени преди десетки хиляди години. Но никой не може да разбере за какво обичаме да слушаме музика и какви потребности, в случай че има такива, задоволява това слушане.

Изследователите не могат да открият музикалните центрове в мозъка. Както и други процеси от по-висша класа, дилемите, свързани с обработката и слушането на музикални композиции са разпределени сред няколко области в мозъка.

Едно от извършените проучвания демонстрира, че при фокусиране върху избрани звуци се следи нараснала интензивност в дясната част на мозъка, която дава отговор за слуха.

Това място се явява основна област, която „ схваща ” музикалните творби. Но тя се намира в тясно съдействие с други области на мозъка, виновни за образуване на музикалната конструкция.

 Музиката ни носи наслаждение като от секс

Други проучвания се концентрират върху прочувствените ни реакции, когато слушаме музика. Специалисти сканирали мозъка за проучване на невронната механика на „ побиването на тръпки ”, което от време на време съпровожда слушането на музика, харесвана от слушателя.

Оказало се, че се задействат тези области на мозъка, които се включват в работата при реакция по отношение на други еуфорични дразнители, да вземем за пример храна, секс и опиати.

Тоест при слушането на музика, която хареснаме, се ускорява кръвотокът в областите на мозъка, които са свързани по най-тесен метод с страстите и възбудата.

Стимулациите, свързани с храната и половите връзки, са нужни за индивида. Но фактът, че сходна невронна интензивност се следи и по време на слушане на музика, е напряко фрапантен.

Възможно е, съгласно учените, еволюционните ни прерогативи да ни разрешава да получаваме наслаждение и от по-възвишени неща от храната и секса.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР