Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като лидер на ДПС

...
Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като лидер на ДПС
Коментари Харесай

БАРОВЕЦ: Мустафа Карадайъ се шири в палат за 4 млн. лева

Мустафа Карадайъ, който изненадващо подаде оставка като водач на Движение за права и свободи предходната седмица, е горделив притежател на баровска резиденция в София, чиято пазарна цена е над 2 милиона евро, написа „ Уикенд “.

От последната му имотна декларация, подадена пред КПКОНПИ, излиза наяве, че той и брачната половинка му Джеврие са икономисали съвсем половин милион лв.. Вярно, заплатата на Мустафа като народен представител е висока, само че приходите на половинката му са към 800 лв. на месец, а устоят и две дъщери. Мустафа и Джеврие купуват къща в „ Бояна ” с повърхност 352 квадрата през 2020 година Цената по документи е 586 749 лв.. Брокери обаче са безапелационни, че тя е мощно занижена. Още тогава пазарната и оценка е над 1 милион евро, а през днешния ден – към два пъти повече, т.е., към 4 милиона лв..

 От този вид баровски къщи е палатът на изринатия от лидерския пост в Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ

Историята на терена, върху който е вдигнат баровският комплекс на Мустафа Карадайъ също е любопитна. В предишното той е благосъстоятелност на Министерството на защитата. С претекст за отпаднала нужда военните афишират „ златния ” парцел от 23 декара, на метри от резиденция „ Бояна ”, за продажба. След като не се появяват купувачи, министерството взема решение да направи заменка. А тя е меко казано скандална. Новият и надалеч не инцидентен притежател сграбчва парцела против 18 порутени панелки в крайни столични квартали.

Малко откакто заменката вид „ кон за кокошка ” става факт, върху някогашният боен парцел стартира наливането на бетон. Новите притежатели стартират строителството на бутиков комплекс от затворен вид. В разнообразни рекламни материали комплексът се сочи като място за хора с високи условия към стандарта на живот. Затова и върху големия терен са вдигнати едвам няколко къщи, като акцентът е оптималната зеленина и успокоение за елитните жители.

Комплексът е ситуиран на най-слънчевото място в баровския квартал. Къщите са на метри от държавната резиденция „ Бояна ”, измежду естествена паркова среда с вековни дървета. В същия миг терасовидното разположение на всяка къща обезпечава панорама към планината Витоша. Както си му е редът, в комплекса има и голям басейн, финес, СПА център, а екстрите в общите площи, налични за VIP жителите, са безчет.

Според обявите всяка от къщите има три етажа. На първото равнище има предверие, помещение за депозиране, мазе и гараж за два автомобила. На второто равнище е дневна с камина, столова и хол, санитарно помещение и склад. На последния етаж са трите спални, гримьорна стая, мокро помещение и бани.

Реклама

Подобаващо е и вътрешното обзавеждане на къщите. То е дело на една от най-реномираните наши компании за интериорен дизайн. Мебелите и всички материали за под и стени са от допустимо най-високото качество, а задачата е да трансфорат всяка от къщите в уникат, който пасва на характера на баровците, заселили се в комплекса. Сред тях и водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

За да са оптимално изпипани нещата откъм приходи, тогавашният водач на Движение за права и свободи купува баровското имение с ипотечен заем от съвсем 600 000 лева От документите по заема излиза наяве, че Карадайъ би трябвало да го изплати за период от 10 години – нещо, което е много мъчно даже и със заплатата му като народен представител. Освен, в случай че не се разчита на помощ от роднините от смолянското село Борино. А те, става известно, имат мотив да са дружелюбни към своя патрон. Докато Мустафа Карадайъ гради кариера по върховете на Движение за права и свободи, родата стремително се замогва. Предимно посредством печелене на публични поръчки и асимилиране на пари от Брюксел.

Родопска община Борино може и да не е доста известна, само че нейните поданици са съумели да завоюват цели 8 плана за строителство на къщи за посетители по  Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Едва ли ще изненадаме някой, в случай че посочим, че половината утвърдените са родственици на Мустафа Карадайъ. Другите единствено фамилни другари.

Сред печелившите е шуреят на Карадайъ Невредин Кючюк, чиято компания печели дотация от 244 530 лева с план за създаване на вилно населено място за селски туризъм в местността „ Подмолата ” в село Чала. В същото село къща за посетители с 391 160 лв. от Брюксел подвига и балдъзата му Затие Караахмед. Фирма на Затие има и още един план за 38 968 лева за благоустрояване и озеленяване на къща за посетители и закупуване на средства за неземеделска активност. В родното село на Карадайъ – Борино, с китна къща за посетители се е уредила и Гюлтен Кючюк, която е женена за брата на брачната половинка на водача на Движение за права и свободи. Нейният план е за скромните 128 290 лева

Отделно от къщите за посетители, с европейски пари в село Борино е вдигнат и хотел „ Аркадия ”. Неговото финансиране идва по стратегия САПАРД, а собственик е майката на Мустафа Карадайъ.

Според разпоредбите на Програмата за развиване на селските региони е неразрешено финансирането на планове на свързани лица. Все отново концепцията на програмата е да подкрепя дребния локален бизнес, а не роднините на политици, които да построяват гратис туристически комплекси. Както всяка предписание, и това също може елементарно да бъде заобиколено. В случая родата на Мустафа Карадайъ е намерила малка врата. При подаването на документите компаниите, кандидатстващи по плановете, се водят на подставени лица, само че незабавно след тяхното утвърждение се трансферират на хора от клана Карадайъ.

Освен евросубсидии, роднините на някогашния към този момент водач на Движение за права и свободи са експерти и по печелене на публични поръчки. Братът на Карадайъ Ахмед и шуреят Невредин Кючюк за няколко години съумяват да сграбчен контракти за над 5 милиона лв. от община Борино.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР