Москва няма да признае независимостта на Косово, коментира в петък

...
Москва няма да признае независимостта на Косово, коментира в петък
Коментари Харесай

Москва няма да признае независимостта на Косово, въпреки че го използва като пример за Донбас

Москва няма да признае независимостта на Косово, разяснява в петък съветският дипломат в Белград, оповестява " Анадолу ", цитира news.bg.

Пред сръбската телевизия " Инсайдър " Александър Боцан-Харченко твърди, че съветската политика във връзка с Косово не се е трансформирала, Русия има вяра, че позицията на Сърбия да не постанова наказания на Русия ще продължи и Москва няма да признае Косово.

" Въпросът за Косово е главен въпрос за приятелско и братско съдействие сред Русия и Сърбия. Няма индикации, че Русия може да промени позицията си по този въпрос ".

Спорът се появи, откакто съветският президент Владимир Путин се базира на Международния съд за " право на самоопределяне ", откакто генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назова войната на Русия против Украйна " окупация ".

Путин сподели, че независимостта на Косово е приета от западните страни и това е решението на Международния съд. Това сложи Косово като образец за Донбас, Източна Украйна, сподели той, където има два анклава, чиято " самостоятелност " Русия признава.

Путин, цитирайки Косово като модел за Донбас, се сблъска с реакция в Сърбия, в това число от медии, близки до държавното управление.

Косово е първата страна в района, която се причисли към глобите на ЕС/САЩ против Русия, съгласно президента на страната. След оповестяването на самостоятелност през 2008 година, някогашната сръбска провинция Косово е приета от повече от 100 страни, в това число Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция.

Белград продължава да гледа на Косово като на своя лична територия. Сърбия, Русия и Китай са измежду страните, които към момента не са признали независимостта на Косово.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР