На 20 май водещите университети у нас няма да отворят

...
На 20 май водещите университети у нас няма да отворят
Коментари Харесай

44 университета на протест - затварят врати на 20 май

На 20 май водещите университети у нас няма да отворят порти. 44 ВУЗ-а излизат на митинг с искане за нарастване на заплатите на университетския състав, планувано и с последните промени в Закона за висшето обучение, само че към момента неизпълнено.

От Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България излязоха с до президента, до служебния министър председател, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана (какъвто сега нямаме, тъй като депутатите не благоволиха да изберат нов), до ръководители на парламентарни комисии и до ръководителите на парламентарни групи с настояването да се изпълнят уговорките по закона, като акцентират, че все още има " безмълвен отвод  да се изпълнят отговорностите по него и да се обезпечат нужните средства ".

" От седмици ректорските управления и Съветът на ректорите, който ги съставлява, безрезултатно се лутат в лабиринтите на бюрократичните вътрешни взаимоотношения на страната, в опит да обезпечат това, което самият закон подсигурява.

Подобно унизително отношение към знанието не е проявявано в никакъв случай до момента в най-новата българска история ", показват ректорите.

И показват съответното си искане, вписано в Закона за висшето обучение малко по-рано тази година:

" Съгласно член 92 алинея 1 и алинея 3 на ЗВО сме непреклонни в настояванията си за обезпечаване достигането на междинна брутна работна заплата за университетския състав в държавните висши учебни заведения не по-малка от 180 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната и обезпечаване на минимална съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения не по-малка от 125 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната. "

(През първото тримесечие на тази година междинната работна заплата за страната доближава 2198 лв., сочат данните на Националния статистически институт, б.р.).

От Съвета афишират ефикасни протестни дейности:

" На 20 май (идния понеделник) всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят порти, като изключение ще се направи само за действия със незабавен и наложителен темперамент. Съветът на ректорите дефинира 20 май като начална дата за стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра (протестите ще се показват в стъпаловидно повишаване на дните, в които висшите учебни заведения няма да работят). В тези дейности може да бъде включено и действително блокиране на основни артерии в страната.

На 24 май всички преподаватели, учени, откриватели, работещи в българските висши учебни заведения, ще се включат в шествията във връзка празника с протестни ленти на реверите, в израз на противоречие с цялостното разминаване сред думите и делата на българските политици и държавници. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР