Moody's понижи перспективата си за правителствените кредитни рейтинги на Китай

...
Moody's понижи перспективата си за правителствените кредитни рейтинги на Китай
Коментари Харесай

Moody`s намали кредитната перспектива на Китай до отрицателна

Moody's намали вероятността си за държавните кредитни рейтинги на Китай от постоянна на отрицателна. Рейтинговата организация чака поддръжката и възможните избавителни ограничения на Пекин за затруднените локални управляващи и държавни предприятия да понижат фискалната, икономическата и институционалната мощ на страната, написа CNBC.

Moody's резервира дълготрайния рейтинг " А1 " на държавните облигации на Китай, само че в същото време чака годишният напредък на Брутният вътрешен продукт на страната да се забави до 4% през 2024 година и 2025 година и да доближи приблизително 3,8% от 2026 година до 2030 година

Структурните фактори, в това число слабите демографски индикатори, ще доведат до спад до 3,5% до 2030 година, показва Moody's.

Този ход акцентира опасенията по отношение на възходящите равнища на дълга и въздействието им върху по-широкия напредък във втората по величина стопанска система в света, защото Пекин прибягва до фискални тласъци, с цел да поддържа локалните държавни управления и да овладее разрастващата се дългова рецесия измежду строителните бизнесмени в страната.

" Промяната в прогнозата отразява и нарасналите опасности, свързани със структурно и трайно по-ниския средносрочен стопански напредък и продължаващото стесняване на бранша на недвижимите парцели ", се споделя в изказване на рейтинговата организация, оповестено на 5 декември. " Тези трендове акцентират възходящите опасности, свързани с успеваемостта на политиките, в това число предизвикването да се разработят и приложат ограничения, които поддържат икономическото ребалансиране, като в същото време се предотвратява моралният риск и се лимитира въздействието върху салдото на страната ".

По данни на Reuters суаповете за кредитно несъблюдение в Китай (цената на застраховката против несъстоятелност на правителството) се покачват с 4 базисни пункта по отношение на нивото на затваряне в понеделник.

Разочарованието на Пекин

Министерството на финансите на Китай показва отчаяние от решението на Moody's за намаление на рейтинга.

" Опасенията на Moody's по отношение на вероятностите за стопански напредък и фискалната резистентност на Китай са непотребни. От началото на тази година, в изискванията на комплицирана и тежка интернационална обстановка и на фона на несигурно световно икономическо възобновяване и отслабваща инерция, китайската макроикономика продължава да се възвръща и висококачественото развиване непрестанно напредва ", се споделя в изказване на министерството.

На 24 октомври Пекин разгласи, че е официализирал процеса, допускащ на локалните управляващи да заемат средства за идната година - като се стартира от четвъртото тримесечие, напомня CNBC, базирайки се на известие, оповестено в китайските държавни медии.

Пекин също по този начин подхваща рядко срещана фискална проверка в средата на годината, която включва издаването на държавен дълг в размер на 1 трилион юана (137 милиарда долара) - една от най-големите промени в националния бюджет от години насам. Сумата е предопределена за възобновяване на региони, тежко потърпевши от естествени бедствия като историческите наводнения това лято и за попречване на други сходни произшествия.

Moody's стимулира решението си и с нарастването на прехвърлянията на централното държавно управление към районните и локалните управляващи с 1,6 трлн. юана през 2022 година по отношение на 2021 година, което частично, само че единствено краткотрайно, компенсира изгубените доходи от продажбата на земя в размер на 2 трлн. юана.

 

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР