Монополистът на пазара за горива Лукойл“ гази наложените санкции и

...
Монополистът на пазара за горива Лукойл“ гази наложените санкции и
Коментари Харесай

СХЕМА за милиони в Narod.bg: „Лукойл“ гази санкциите – изнася руски горива за Украйна

Монополистът на пазара за горива „ Лукойл “ гази наложените наказания и продължава да преработва съветски недопечен нефт, а горивата изнася за Украйна, сигнализира пред Narod.bg източник от върховете на властта, настоял за анонимност.

Според него сега царува видимо успокоение на българския пазар на горива. Потребителите се успокояват от сегашните ценови параметри, които са съвсем на равнищата от преди началото на войната в Украйна. Решението на Комисия за защита на конкуренцията за налагане на санкция на „ Лукойл “ също се възприема като дисциплинираща мярка, наложена от пазарния регулатор.

В момента, обаче, никой не може да предвижда какви ще бъдат тези цени в идващите няколко месеца. Това е по този начин, тъй като ползата е концентриран в износа. Висшият мениджмънт на „ Лукойл “ от време на време твърди българското държавно управление, че съблюдава всички правила и се преценява със глобите, наложени от Европейски Съюз над съветските компании.

Въпреки миналата вътрешна инспекция на „ Лукойл-Нефтохим “ и обществените уверения на рафинерията, че нямат сделки и в никакъв случай не са изнасяли горива за Украйна, в действителност тази комерсиална линия освен съществува, само че и процъфтява.

Схемата доста прилича тази с износа на българско оръжие. Официално износът не съществува, само че в същото време за него ни благодарят на интернационално равнище.

По същата скица и експорт на горива няма, единствено дето „ Лукойл-България “ ги продава на български компании дистрибутори, които изнасят продукцията на рафинерията към… Украйна.

Това са и едни от най-големите експортьори и респективно огромни данъкоплатци в България – „ Сакса “, „ Булмаркет “, „ Инса Ойл “, „ GTA ”, „ ДМВ “ и редица други.

Те осъществят положителни облаги от продажбата на украинските си сътрудници под формата на благородна грижа за облекчаване на крайната нужда от дизел и бензин на воюващата Украйна.

Реклама

И сега в българската рафинерия на „ Лукойл “ към момента се преработва съветски недопечен нефт и описаната скица ще продължи да работи, до момента в който България е в изискванията на дерогация.

Narod.bg напомня, че България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран, оповестиха неотдавна от Европейската комисия (ЕК).

Преработката, обаче, подсигурява едни много положителни облаги за всички по веригата: за българските дистрибутори, които „ съчувстват на украинския народ “ и по тази причина посредничат за реализирането на горивата, само че най-много и за Русия, която си е осигурила паричните потоци от работещата рафинерия „ Лукойл Нефтохим “.

„ Лукойл “ самоотвержено се пробва да убеждава обществеността, че ще направи всичко допустимо да преработва първични материали от Казахстан или Азербайджан. Ще ги внася през съветското пристанище Новоросийск с посредничеството на добре познатия, дълготраен и угодлив снабдител на съветски петрол – „ Литаско “. 

Изведнъж оправданията, че на рафинерията й трябват от 6 месеца до 1 година за пренастройка на оборудванията, изчезнаха. Сега имаме декларация за цялостна подготвеност незабавно да се стартира преправка на нов тип суровина. Като си знаем медиатора – снабдител, можем ли да имаме вяра, че суровият нефт е от Казахстан, а рафинерията ще се пренастройва?   

Санкциите, наложени на Русия от Европейски Съюз, към този момент стартират да се отразяват в ограничение на количествата на рандеман на недопечен нефт. Затова задържането на паричните потоци от експорт на модифицирани горива за Украйна е от забележителна значимост за съветското държавно управление.

Към всичко това би трябвало да прибавим и спецификата с очевадно нестабилната предизборната конюнктура в България. Народът е извънредно сензитивен към увеличението на цените на горивата, което води и до увеличение на инфлацията. А за възможното повишение на цените на бензиностанциите обичайно ще бъде упрекнато служебното държавно управление.

Истината е, че нито някой от министрите, нито който и да е търговец на пазара на горива, не може да предвижда с какъв брой ще се усилват цените на бензина и дизела, само че всички имат своята причина да желаят видимо успокоение на пазара на дребно. Докато от ценовия фронт няма вести, в износа ще се запазят съвършено работещите схеми за облаги от Украйна.    
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР