Близо 30 000 снимки, книги, документи и други артефакти, съхранявани

...
</TD
>Близо 30 000 снимки, книги, документи и други артефакти, съхранявани
Коментари Харесай

Огромна част от културно-историческото наследство на Русе вече може да се разгледа и в онлайн платформа

Близо 30 000 фотоси, книги, документи и други артефакти, съхранявани в архивите на Община Русе и партниращите културни институти, са трансформирани цифрово като част от плана " Опазване и разпространение на културното завещание посредством цифрово предпазване и показване ", оповестиха от Общината. Това стана ясно на заключителната конференция, която се състоя през днешния ден, като в нея присъединяване взеха заместник-кметът Златомира Стефанова, ръководителят на плана и шеф дирекция " Икономика, вложения, интернационално съдействие и планове " Ивайло Кадишев, както и екипа, работил по плана.

" Настоящият план е голямо благосъстояние, защото съумя да запази исторически съкровища, с които елементарният жител не би имал опция да се запознае. Удовлетворени сме, че можем да оставим за бъдещите генерации завещание, което е непокътнато с помощта на напъните на всички участващи в плана ", съобщи заместник-кметът. Златомира Стефанова и изрече своята признателност към партниращите институции, без които планът не би могъл да се реализира сполучливо.

Технологичният развой бе разтълкуван от Албена Тодорова, която е част от екипа за цифровизация. По нейните думи съхранението на културни единици и събирането на техните данни напълно не е лек развой, като работата по плана е била предизвикателство за всички участващи, изискващо значително знания и богата обща просвета.

Основната цел на плана е наличието да стане налично за необятната общност, като по този метод се ускори ползата към него. Представянето посредством модерни способи вдъхва нов живот на културното завещание и дава опция на всеки да се запознае с културни единици, намиращи се на физически отдалечени места и не са изложени пред аудитория. В рамките на плана бе основан център за цифровизация в постройката на Община Русе на ул. " Олимпи Панов " 6, като за задачата бе осъществен ремонт и бяха закупени обзавеждане и техника, отговарящи на спецификата на информацията, обект на дигитализиране.

8 чиновници минаха образование " Технологии за цифровизация на културно и историческо завещание " за придобиване на спомагателни професионални пълномощия, като част от тях бяха ангажирани на цялостен работен ден с техническото осъществяване по цифровизация. В плана се включиха и близо 200 възпитаници от Русе и района, които също бяха подготвени в потреблението на модерни технологии.

Бенефициент на плана е Община Русе, а сътрудници са Регионалната библиотека " Любен Каравелов ", Драматичният спектакъл " Сава Огнянов ", Общинският културен институт, " Художествена изложба " – Русе, Държавна опера – Русе, Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов “, Регионалният исторически музей, Възрожденско читалище " Зора 1866 година ", Държавен куклен спектакъл – Русе и Националният музей на Лихтенщайн. Неговото осъществяване продължи 2 години, като финансирането се реализира по стратегия " Културно предприемачество, завещание и съдействие “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Процесът по цифровизация ще продължи поетапно и през идващите 5 години. Дигитализираното наличие може да бъде прегледано на двуезична онлайн платформа, съхраняваща данните, която може да видите .
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР