От началото на годината високотехнологичната индустрия е загубила 75 000

...
От началото на годината високотехнологичната индустрия е загубила 75 000
Коментари Харесай

Как Big Tech загуби статута си на „мечтана работа”


От началото на годината високотехнологичната промишленост е изгубила 75 000 работни места единствено в Съединени американски щати (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки хитовите облаги на някои от най-големите имена в ИТ промишлеността, съкращенията на чиновници в софтуерния бизнес не престават. Това сочи статистика на водеща платформа за наблюдаване на пазара на труда.

Layoffs.fyi, която следи съкращенията на работни места в софтуерния бранш, записва повече от 263 000 изгубени позиции единствено в Съединени американски щати през 2023 година А от началото на 2024 година изгубените работни места са над 75 000, съгласно оповестените от CNBC данни.

„ Така че вместо да възнаграждават растежа, който видяхме да преследват преди години, в този момент те [технологичните компании] възнаграждават облагата ”, разяснява обстановката Джеф Шулман, професор във Foster School of Business на Университета на Вашингтон.
още по темата
„ И по този начин съкращенията продължиха. Хората са привикнали с тях. За страдание и горест, наподобява, че съкращенията ще бъдат новото обикновено ”, добавя професорът.

Въпреки че всеобщите съкращения в софтуерния бранш не престават, пазарът на труда към момента наподобява мощен. Икономиката на Съединени американски щати добави 303 000 работни места през март, много над прогнозата на Dow Jones за растеж от 200 000, като равнището на безработица се намали до 3,8%.

Според Handshake, известен уебсайт за безвъзмездни разгласи за работа за студенти и висшисти, съкращенията в региона на технологиите са предиздвикали новите служащи да търсят други благоприятни условия. Делът на кандидатурите за работа в софтуерни специалности, изпратени до интернет и софтуерни компании, е намалял с повече от 30% сред ноември 2021 година и септември 2023 година

Една от аргументите, заради които се случва това, е, че стабилността е главен фактор в решенията на студентите по отношение на това за какви типове работа аплайват и какви видове работни места одобряват, разяснява Кристин Крузверга, основен шеф по просветителни тактики в Handshake.

„ Те гледат заглавията в новините и обръщат внимание на всички съкращения, които се случват в Big Tech, и това ги кара да се усещат нестабилни ”, прецизира мениджърът.

Масовите съкращения подкопаха блясъка на софтуерната промишленост, заради което претендентите се питат дали кариерата в софтуерната промишленост към момента би трябвало да се преглежда като „ работа-мечта ”.

За хората, които преследват мечтана работа в региона на технологиите – „ дръжте опциите си отворени и бъдете реалисти ”, поучава Ерик Толоти, старши инженер сътрудник в Snowflake, който е скъсен от Microsoft през 2023 година Според него, претендентите не би трябвало да се концентрират върху една компания и да считат, че влизането в нея е сбъдната фантазия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР