Строящото се предприятие за чипове на TSMC във Финикс, Аризона,

...
Строящото се предприятие за чипове на TSMC във Финикс, Аризона,
Коментари Харесай

Експлозия разтърси завода на TSMC в Аризона


Строящото се дружество за чипове на TSMC във Финикс, Аризона, претърпя случай
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Експлозия избухна в обект на най-големия производител на чипове по контракт TSMC, който се построява сега във Финикс, щата Аризона, Съединени американски щати. Според локалното издание Arizona Republic, един човек е ранен вследствие на случая, аргументите се обясняват.

Следобед на 15 май 2024 година пожарната работа на Финикс получи сигнал за детонация и изпускане на „ рискови материали ” в близкия кампус на TSMC. Около 14:30 ч. локално време три противопожарни екипа от Финикс и околните Глендейл и Дейзи Маунтин се отзоваха на мястото.

Не е известно какъв брой сполучлива е била намесата на пожарната. TSMC твърди, че никой от чиновниците на компанията или служащите на строителната площадка не е съобщил за пострадвания. Експлозията не е предизвикала вреди на инфраструктурата.

Arizona Republic обаче написа, базирайки се на изказване на локалните управляващи, че  има потърпевши. В резултат на случая тежко е засегнат възрастен мъж, водач на камион за транспорт на боклуци. Пострадалият е откаран в близката болница.

TSMC отхвърли детайлности за случая. „ Работим в тясно съдействие с локалните управляващи. Това е интензивно следствие и сега не могат да бъдат оповестени спомагателни детайлности ”, сподели представител на компанията.

Експанзията на TSMC отвън Тайван

Тайванската TSMC е най-големият производител на персонализирани чипове по контракт. Клиенти на компанията са водещи разработчици на чипове, които нямат лични заводи, в това число AMD, Apple, Nvidia и Qualcomm.

Като част от разширението на индустриалните си благоприятни условия отвън Тайван, TSMC работи по създаване на три обекта в Аризона, Съединени американски щати. Общо компанията чака да похарчи 65 милиарда $ за тези планове.
още по темата
Плановете на TSMC за пускане на заводи в Съединените щати станаха известни още през май 2020 година Въпреки това се чака предприятията да стартират да действат изцяло едвам през 2030 година

Първите две заводи, които сега са в развой на създаване, ще бъдат пуснати в употреба през 2025 година и 2028 година.

Планира се второто дружество да стартира да създава усъвършенствани чипове по 2-нанометрова технология. TSMC обаче отсрочи стартирането на едно от своите предприятия от 2024 година за 2025 година, а повтаряне на този сюжет не може да бъде изцяло изключен.

В началото на април 2024 година стана известно, че управляващите на Съединени американски щати ще дават на TSMC финансова помощ в размер на $11,6 милиарда от средства, отпуснати за осъществяване на начинания, планувани от Закона за чиповете. От тях $6,6 милиарда са директни дотации, а останалите $5 милиарда са под формата на евтини заеми.

Законът за чиповете, утвърден от президента на Съединени американски щати Джо Байдън през август 2022 година, е ориентиран към поддръжка на националната полупроводникова промишленост и има за цел да даде финансов тласък на задграничните производители на интегрални схеми да отворят заводи в страната.

Броят на искащите да се причислят към самодейността е толкоз огромен, че при започване на април 2024 година Министерството на търговията на Съединени американски щати, настоящо като админ на програмата, беше насила да спре финансирането си в поддръжка на научноизследователска и развойна активност, заради дефицит на средства.

Каскада от проблеми

От началото на 2024 година проблеми от друг темперамент следват по петите TSMC. През март се появиха информации за идно нарастване с до 30% на цените за електрическа енергия, замразени преди този момент от тайванските управляващи. За TSMC, като един от най-големите потребители в страната, това може да се трансформира в сериозен проблем и да способства за повишаване на цените на чиповете в световен мащаб.

Месец по-късно, през април, индустриалните обекти на компанията в Тайван бяха ударени от поредност от трусове, които раздрусаха острова. TSMC претърпя минимум 92 милиона $ материални вреди от бедствието.

Инцидентът в Аризона добавя тази серия от проблеми. Но съгласно наличните все още информации, мащабите на гърмежа са дребни и надали ще попречат съществено на проектите на компанията.

По-рано, през 2022 година чиновник в завода Fab 12 на TSMC в Хсинчу, Тайван, употребява самоделна бомба, с цел да взриви мотоциклета на собствен сътрудник, до момента в който той беше покрай транспортното средство, от персонална неприязън. Собственикът на мотора оцеля, въпреки и тежко ранен, а нападателят влезе в пандиза за девет години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР