Арабската лига призова в четвъртък за разполагането на мироопазваща мисия

...
Арабската лига призова в четвъртък за разполагането на мироопазваща мисия
Коментари Харесай

Арабската лига призова ООН за мироопазваща мисия в Газа

Арабската лига прикани в четвъртък за разполагането на мироопазваща задача на Организация на обединените нации в Ивицата Газа и на Западния бряг , оповестяват ДПА и " Ал Джазира ".

На среща на върха на 22-членната организация групата също по този начин изиска неотложно преустановяване на огъня в Газа и остро осъди в южната част на крайбрежния район, който е претъпкан с бежанци.

Трябва да се подхващат необратими стъпки към решение за две страни в Израел и палестинските територии, се споделя в заключителната декларация на срещата.
 Арабската лига настоя Израел да вдигне блокадата на Газа
Арабската лига настоя Израел да вдигне блокадата на Газа

На изключителна среща бе припомнено, че има отговорности към палестинците

" Подчертаваме нуждата от неотложно прекъсване на израелската експанзия против линията Газа, евакуиране на израелските окупационни сили от всички региони на линията и унищожаване на обсадата, наложена върху нея ", се споделя в изказването.

Изявлението упреква Израел за продължаването на войната.

" Остро осъждаме възпрепятстването на Израел на напъните за преустановяване на огъня в линията Газа и неговата продължаваща военна ескалация посредством разширение на експанзията против палестинския град Рафа, макар интернационалните предизвестия за пагубните филантропични последствия ", се споделя в известието.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси, който посредничи сред Хамас и Израел дружно с Катар и Съединените щати,
 Южна Африка прикани Международния съд да спре израелската атака в Рафах
Южна Африка прикани Международния съд да спре израелската атака в Рафах

Страната също изиска от съда да подреди на Израел да разреши безконтролен достъп до Газа за чиновници на ОО

Южна Африка изиска от висшия съд на Организация на обединените нации в четвъртък да разпореди прекъсване на израелската офанзивата в Рафах като част от делото в Хага. 

Изслушванията в Международния съд, прочут още като Световния съд, идват, откакто предходната седмица Южна Африка изиска спомагателни незабавни ограничения за отбрана на Рафах, град в южната част на Газа, където се укриват повече от милион палестинци.

Южна Африка също по този начин изиска от съда да подреди на Израел да разреши безконтролен достъп до Газа за чиновници на Организация на обединените нации, организации предоставящи филантропична помощ, както и публицисти и следователи. Добавя се, че Израел до момента е пренебрегвал и нарушавал по-ранни правосъдни разпоредби.

" Ключовият миг през днешния ден е, че заявената цел на Израел да заличи Газа от картата е на път да се реализира ", сподели юридическият представител на Южна Африка Вон Лоу пред съдийския състав.

" Освен това, доказателствата за ужасяващи закононарушения и жестокости безусловно се унищожават с булдозери, като на процедура се заличават следите на тези, които са направили закононарушения и се подиграват с правораздаването ", сподели той.

Южна Африка показа причини в поддръжка на настояването си за спомагателни незабавни ограничения в четвъртък.
 Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва
Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израел твърди, че четири батальона на " Хамас " са ситуирани сега в Рафах дружно със заложниците

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната част на Газа в четвъртък, изправени пред противотанкови ракети и минохвъргачни бомби от екстремисти, съсредоточени там, до момента в който на юг силите му удрят по Рафах, без да напредват, предава " Ройтерс ".

Бавният прогрес на израелската атака, повече от седем месеца откакто беше провокирана от трансграничната офанзива на " Хамас ", акцентира компликацията в постигането на задачата на премиера Бенямин Нетаняху за цялостното премахване на екстремистичната група.

" Ние изтощаваме " Хамас " ", сподели израелският министър на защитата Йоав Галант, обявявайки, че ще бъдат ситуирани още войски в Рафах, където съгласно него са били разрушени няколко тунела.

Израел споделя, че четири батальона на " Хамас " са ситуирани сега в Рафах дружно със заложниците, отвлечени по време на нападението на 7 октомври, само че е изправен да не нахлуват в града, където се крият стотици хиляди разселени палестински цивилни.

Броят на смъртните случаи в Газа се е нараснал до 35 272 , споделиха здравни чиновници в управлявания от " Хамас " анклав.

Гладът в Газа продължава да е изострен проблем, защото доставките на интернационална помощ са блокирани от насилието и де факто затварянето на Израел на Граничен контролно-пропусквателен пункт Керем Шалом и граничния пункт Рафах с Египет.

в четвъртък, с цел да усилят доставките на помощ, само че към момента не е ясно по какъв начин ще бъде разпределена поради провокациите, които изправят Организация на обединените нации и филантропичните групи от месеци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР