Множество международни компании станаха жертва на поредната голяма кибератака по

...
Множество международни компании станаха жертва на поредната голяма кибератака по
Коментари Харесай

Нова глобална кибератака с вирус-изнудвач! Първо удари Украйна

Множество интернационалните компании станаха жертва на следващата огромна хакерска атака по света. Компютърен вирус, наименуван (Petya.A), всеобщо нападна уеб сайтове и компютърни системи на компании и държавни институции. Украйна първа заяви за казуса.

Вирусът блокира компютрите и изнудва за откуп в размер на 300 $ в биткойни, с цел да бъде възобновена информацията на тях.

Първо в Украйна

Съветник в министерството на вътрешните работи в Киев заяви, че днешната хакерска атака е най-голямата в историята на страната. По думите му тя е била осъществена с видоизменена версия на вируса " Уонакрай” от територията на Русия.

Моментът за офанзивата е бил определен не инцидентно, с цел да съвпадне с утрешния Ден на конституцията в Украйна, сподели той. И добави, че компютърните мрежи евентуално ще бъдат изцяло възобновени до няколко дни.

Десетки огромни банки в страната към този момент са лимитирали работата с клиенти, в това число Националната украинска банка, " Ощадбанк” и " Приватбанк”. Затруднения имат и предприятия от енергийния бранш, измежду които е операторът на електроразпределителната мрежа " Укренерго”.

Временно прекъсване на работа поради компютърния вирус разгласи най-голямата частна компания за експресни доставки " Новая почта”.

Хакерските офанзиви против компютърните им системи потвърдиха също самолетостроителят " Антонов”, киевското метро и столичното летище " Бориспол”, където има закъснение на полети, показаха от управлението на летището.

Достъпът до уеб страницата на държавното управление и на Министерството на енергетиката и минната индустрия също беше стеснен. Атаката е засегнала и вътрешната система на украинската държавна администрация.

Редица украински медии оповестиха, че има разстройства в активността им.

Засегна съветски, немски и английски компании

Междувременно стана ясно, че вирусът е засегнал и съветските петролни компании " Роснефт” и " Башнефт”, както и компаниите за шоколадови произведения " Марс” и " Монделийз” и против козметичната " Нивеа”. Това заяви компанията " Груп Ай Би”, занимаваща се с попречване и следствие на киберпрестъпления.

Обект на нахлуване е бил и съветският производител на стомана " Евраз”, заяви нейн представител.

Британската компания Дабълю Пи Пи (WPP), която е най-голямата рекламна организация в света, също е наранена от хакерската атака. Говорител удостовери хакерското нахлуване, без да уточни повече детайлности. Сайтът на компанията е недосегаем.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР