Много хора си поддържат колекция от уискита и подбрани стари

...
Много хора си поддържат колекция от уискита и подбрани стари
Коментари Харесай

За феновете на алкохола: Какъв е срокът на годност на уискит...

Много хора си поддържат сбирка от уискита и подбрани остарели отлежали раки, които пробват и споделят единствено при специфични случаи. Отворена бутилка скъпо уиски седи месеци и години наред, само че какъв брой е срокът на валидност на тези питиета несъмнено са се чудили доста почитатели на алкохола.

На Запад в някои уиски клубовете всеки член на клуба има своя бутилка с плочка с верижка с името му, тя седи затворена в специфичен долап и се отваря за него при визитата му. Става дума да вземем за пример за шотландски уиски клубове, с членове от целия свят, от Съединени американски щати, Япония и Австралия, които идват в клуба си един път или два пъти годишно. През това време бутилката седи и го чака. Какво се случва с уискито в отворена един път бутилка?

Същото важи и за ракията.

Всеки ще каже на пръв взор обикновената истина, че високоалкохолна напитка би могла да се пази …вечно. И става по-хубава. Ракия, уиски, водка, ром, джин, каквото и да е пиво с 40 % алкохол и нагоре, не се скапва във времето, както се скапва бирата, не става на оцет или на ошав като остаряло вино. Уж остарява добре в бутилка (макар че на практика в добре запечатана бутилка няма промени с десетилетия). Но има някои особености. На процедура уиски и ракия не траят постоянно. Веднъж отворена такава бутилка, или изложена на светлина, стартира да трансформира цвета и аромата си, на стадии настъпват промени и във усета. Те дори са към по-добро, в случай че става дума за месец-два откакто се отвори бутилката – усеща се по-мек, по-равен, по-добре издигнат усет. Ако при отварянето е имало някои остри нотки, някакви изпъкващи детайли във усета, те са обрани, изгладени. Но какво става след по-дълъг интервал?

Най-видими са измененията в цвета.

Масовите уискита са боядисани с карамел. Те избеляват във времето, в случай че се държат на ярко. Отлежалите уискита или ракии, оцветени от бъчвата, са по-бледи по принцип, само че също избеляват на мощна светлина. Който се е заглеждал по бутилките в павилионите за алкохол и цигари, каквито има под път и над път из България, може да е забелязал избелели спиртни питиета зад стъклото. Заседели на витрината на слънце, наситеният им карамелен цвят е станал бледен.

Със сигурност има промени и във усета без да са отваряни.

При отворена бутилка стартира окисляване от контакт с въздуха, поредно се губи от аромата и усета. Според някои експерти в алкохола, отворена бутилка уиски е належащо да се изпива до 1-2 години. Други считат, че границата е до 5 години след отваряне. Но при всички положения, който поддържа сбирка високоалкохолни напитки, би трябвало да се съблюдава някои условия:

1. Бутилките да се държат на мрачно или да се ограничи доколкото може светлината. Някои типове уиски са в тъмни бутилки тъкмо заради тази причина. Може да се употребяват истинските картонени кутии, в които се продават някои типове уиски.

2. Да се съхраняват в хладна стая или долап, да се заобикалят огромни промени нагоре-надолу в температурата, да се заобикалят отоплителни уреди наоколо, директна слънчева светлина върху шкафа. Повечето сбирки скъпи напитки са за проявление, а не да се крият по изби. Но, въпреки всичко, най-добре в мазе. Още повече, че по този начин колекционерът ще ги опази за по-дълго време от изпиване.

3. Бутилките да се затварят херметически, да се ограничи достъп на О2. Може да се употребяват специфични запушалки, които изпомпват въздуха и основават вакуум. Такива се продават за вино, с цел да може бутилката, откакто се отвори, да изтрае най-малко няколко дни. За високоалкохолни питиета такава тапа подсигурява дълъг интервал.

4. Бутилките да се държат прави. Докато виновността се държат легнали, с цел да може виното да мокри тапата и по този начин да понижава опцията за навлизане на въздух, при високоалкохолните питиета в случай че има запушалка, те могат да я разядат. И други типове запушалки под влияние на алкохола, в случай че е легнала бутилката, могат да пострадат.

5. Не е належащо да се пази дълго на половина цялостна бутилка за специфични случаи. Най-добре да се изпива по-бързо, до момента в който не е почнала да губи от усета и аромата, написа actualno.com.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР