Много хора искат да се хранят здравословно. Така че няма

...
Много хора искат да се хранят здравословно. Така че няма
Коментари Харесай

Ако е био, е здравословно. Вярно ли е?

Много хора желаят да се хранят здравословно. Така че няма нищо чудно, че производителите на хранителни артикули доставят своите артикули с най-различни инструкции и знаци, които да убедят клиентите, че са създали най-здравословния избор.

Същевременно обаче броят на хората с наднормено тегло и с обусловени от метода на хранене заболявания като диабет вид 2 или болести на кръвообръщението не престават да се усилват в международен мащаб, и то най-вече в индустриалните страни. Тоест там, където рафтовете на супермаркетите са цялостни и нито едно предпочитание не остава неизпълнено.

В подобен случай достоверни ли са данните по опаковките или подвеждат? " Еднозначен отговор няма ", споделя Даниел Веферс, професор по химия на питателните артикули в университета " Мартин Лутер " в Хале.

" Био " не значи безусловно по-здравословно

Добрата вест е, че там, където написа " био ", в действителност става дума за " био ". То се отнася до метода на развъждане и на произвеждане, само че тези артикули всекидневно се свързват освен с устойчивото развиване и опазването на природата, а и със здравословното хранене. Това обаче не може да се каже толкоз елементарно, отбелязва Веферс.

Да вземем за образец захарта: така наречен нерафинирана (кафява) захар, която постоянно се внася от далечни страни и постоянно е определяна като " био ", наподобява на някои консуматори по-здравословна от нормалната бяла захар. Но по химически състав двата продукта съвсем не се разграничават, показва Даниел Веферс. Тоест даден артикул не е по хипотеза по-здравословен, щом на него написа " био ".

Силата на изображенията

Ако на кутията с мляко е изобразена крава, която пасе на зелена полянка, или пък на опаковката на даден плодов десерт се виждат зрели ягоди, те някак ни внушават, че сме създали верния избор с покупката: кравата се радва на прекрасен живот, а десертът е цялостен с витамини.

" Ако обаче се вгледате в съставките на десерта, ще видите, че той съдържа единствено някой и различен % от апетитните плодове ", показва Веферс.

Принципно съставките, показани на пъстрите опаковки, би трябвало и да се съдържат в продукта. Но изображението не носи сведения за това какъв е техният дял в наличието.

Последователността на изброените съставки е значима

Експертът по храните акцентира, че при изброяването на съставките най-отгоре би трябвало да бъде вписана тази, която е в най-голямо количество. Освен това – един и същи артикул може да се явява под разнообразни имена: лактозата и фруктозата също са типове захар.

Колкото по-дълъг е описът на съставките, толкоз по-трудно може да се ориентира в него един непрофесионалист, изключително в случай че са употребявани комплицирани наименования за добавките и така наречен Е-та – стабилизатори, оцветители и други " Те не значат безусловно, че продуктът не е добър, в това число заради това, че множеството участват в релативно дребни количества ", изяснява Веферс. Експертът да вземем за пример не схваща неприязънта към добавки като глутамата и показва, че той участва в доста хранителни артикули по напълно натурален път – да вземем за пример един % от него се съдържа в пармезана.

Ключовата роля на питателните субстанции

Независимо с какви красиви картинки и с какви уверения като " без добавена захар ", " био " или " 100 % естествен сок " са снабдени продуктите, " най-хубавата информация обезпечава таблицата с питателните субстанции ", споделя Даниел Веферс.

Там да вземем за пример е посочено какво е наличието на захар в 100 грама или мл, като данните включват всички типове захар, които се съдържат в продукта, т.е. и захарта от съставки като плодове или захарни сиропи и концентрати, чието захарно наличие не може да се разпознава от листата със съставките.

Освен това таблицата осведоми какъв брой калории се съдържат в 100 грама от продукта. И в случай че някой дълго време приема прекалено много калории, това неизбежно ще се отрази на тежестта му и може да докара до някое от упоменатите нагоре недоволства.

Дори да отхвърля да обобщава, Даниел Веферс споделя за храните следното: " Ако делът на баластните субстанции в някой артикул е висок, това е кардинално доста добре ". Но доста от баластните субстанции се намират най-много в храните, които стигат до нас без картинки и без лист на съставките – зеленчуците.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Три храни, които понижават риска от рак

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР