Става дума за артишок, който не всеки е опитвал, а

...
Става дума за артишок, който не всеки е опитвал, а
Коментари Харесай

Не е зеленчук, но е изключително полезен за организма

Става дума за артишок, който не всеки е опитвал, а единствено малко на брой знаят по какъв начин да го подготвят. Но несъмнено би трябвало да се сприятелите с това вкусно и потребно растение. За какво е потребно то и какво можете да приготвите от него в кухнята, споделя специалист.

Какво съставлява артишокът? Артишокът не е зарзават. Това е растение, което по време на разцвет наподобява на трън. Консумират се цветовете - или по-скоро неразтворените пъпки. Овалните зелено-виолетови пъпки на артишока са покрити с огромни, заострени листа, които се отстраняват преди готвене, а от сърцевината на пъпката се отделят твърдите люспи.

Артишокът произлиза от Средиземноморието, по тази причина се употребява интензивно в гръцката, турската и испанската кухня. Но в днешно време той е необятно публикуван по целия свят.

Ползи и вреди

Артишокът има толкоз удобно влияние върху организма, че от екстракта му се подготвят биологично дейни добавки. Консумацията на това растение оказва помощ за поддържане на здравето на черния дроб: спомага за неговото пречистване, защищава го от увреждане от отрови и свободни радикали и усъвършенства действието на този значим орган.

Освен това, с помощта на способността си леко да уголемява кръвоносните съдове, артишокът намалява кръвното налягане и равнищата на холестерола в кръвта. Артишокът е цялостен с витамини и минерали като К, С, В, фосфор, калий и магнезий. Благодарение на неповторимия си състав той укрепва имунната система, усъвършенства зрението, поддържа здравето на костите и удължава младостта на организма на клетъчно равнище. А невероятното количество фибри подтиква функционалността на червата.

Изобщо, откъдето и да го погледнете, артишокът е доста потребен. С нараснало внимание би трябвало да се употребява, с изключение на при обостряне на стомашно-чревни болести и при хора със едва храносмилане. Фактът, че несъразмерното количество фибри в артишока може да докара до отичане на корема и метеоризъм.

При проблеми с жлъчния мехур е добре да се консултирате с доктор, защото растението може да подтиква производството на жлъчка. Също по този начин хората, които страдат от алергии към слънчоглед, би трябвало да внимават, когато пробват артишок, защото тези растения принадлежат към същото семейство.

Как да изберем артишок? Пъпката би трябвало да е твърда. Листата би трябвало да са сочни и свежи, да не падат и да са компактно прилепнали едно към друго, да са хрупкави при леко прилепяне. Обърнете внимание и на стъблото: то не би трябвало да е изсъхнало, меко или лепкаво. Как да приготвим артишок?

Въпреки достъпността и лекотата на подготвяне артишокът към момента е другоземен артикул. Много хора просто не знаят на чия страна да застанат. В същото време артишокът е подобаващ за закуска, гарнитура и независимо ядене. Суровият артишок се счита за най-полезен, на второ място по формат на подготвяне - на пара. Когато е приготвен, той има доста деликатна текстура и сладостен билков усет, напомнящ на млади орехи. А тук в черния лист попадна консервиран в оцет артишок. Това е манекенка, която няма да донесе на организма никаква изгода.

Преди да приготвите артишока, почистете стъблото, отстранете твърдите листа извън и лилавите петна в сърцевината на пъпката. По-добре е това да се прави с ръкавици, защото сокът на растението не се измива елементарно от кожата, както сокът от живовляк или глухарче. По-добре е обелените артишоци да се слагат във вода, подкиселена с лимонен сок, с цел да се предотврати потъмняването им, поучават от actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР