На 21 февруари 2018 г. убийството на словашкия журналист Ян

...
На 21 февруари 2018 г. убийството на словашкия журналист Ян
Коментари Харесай

Покушението срещу Фицо не успя, но може ли той да убие свободните медии?

На 21 февруари 2018 година убийството на словашкия публицист Ян Куцяк и годеницата му раздруса освен цялата страна, само че и света.

6 години по-късно министър председателят на Словакия Роберт Фицо става жертва на опит за ликвидиране в град Хандлова. Ранен е съществено, лекарите съумяват да се преборят за живота му, въпреки заплахата да не е отминала.

Защо след стрелбата по Фицо още веднъж се заприказва за убийството на Куцяк?

Един от вероятните отговори е: тъй като преди да стрелят по словашкия министър председател, той методично " стреля " по самостоятелните словашки медии: с метода, по който поддържа връзка или отхвърля да поддържа връзка с тях, с опитите те да бъдат потиснати и с предлагането си единствено отпреди няколко седмици публичните медии да бъдат превърнати в самобитен мегафон на властта.

След покушението над премиера съпартиецът му - депутатът Любош Влаха от проруската партия " Смер " - упрекна опозицията, само че и медиите в " разпространение на ненавист против Фицо " и съобщи, че " той през днешния ден се бори за живота си поради вашата ненавист ".

Заместник-председателят на Народното събрание и водач на Словашката национална партия Андрей Данко отиде още по-далеч и непосредствено попита публицистите: " Сега удовлетворени ли сте? Ще има някои промени в медиите ".

Отношенията на словашкия министър председател и медиите са обтегнати, откато той се върна на власт след избори предходната есен, когато не съумя да завоюва болшинство, само че направи коалиция с крайните националисти.

Оттгава Фицо и съдружните му сътрудници ръководят в жанр, който може да бъде съпоставен единствено с този на близкия му другар - премиера на Унгария Виктор Орбан, написа в собствен разбор Politico.

Властите в Словакия стопират работата на главно антикорупционно звено, военната помощ за Украйна, стартират да повтарят опорни точки на Москва, а последните им стъпки са свързани с опити за преодоляване на публичните медии и с това да си обезпечат още по-голям надзор над всичко в страната, добавя изданието.

Малко откакто стартира четвъртия си премиерски мандат държавното управление на Фицо прекъсва всякаква форма на връзка с няколко самостоятелни медии, които счита за " враждебни ", в това число с най-гледаната телевизия в страната Markiza, която има 27% пазарен дял, както и с всекидневниците Dennik N и SME и новинарския уебсайт Aktuality.

Според основния редактор на Dennik N Матуш Костолни завръщането на Фицо във властта е " директна офанзива върху самостоятелните медии. "

" Oт първия ден след изборите той нападаше публицисти, наричаше ни с грозни имена. Той постоянно е бил против публицистите, само че в този момент непосредствено ги назовава свои врагове и настройва цялото държавно управление против нас, " споделя той.

Други негови сътрудници се притесняват, че в този момент опитът за убийството на Фицо ще бъде употребявано като " политически инструмент " за подклаждане на ненавист към медиите.

" След изборите през септември на власт се върнаха старите структури, едно от първите неща, които направиха, беше да упражнят напън върху свободните медии, " споделя журналистката Петра Холцова, представена от Международния консорциум на проверяващите публицисти.

По думите ѝ обстановката в страната във връзка с медиите съществено се е влошила в годините след убийството на Куцяк.

Последвалите всеобщи митинги доведоха оставката на тогавашното държавно управление, водено също от Роберт Фицо.

Според проверяващия публицист Мартин Тучек вследствие на натиска от страна на ръководещите малките екрани стават все по-малко сериозни към държавното управление, а точно те са главният източник на информация на по-възрастните хора и жителите в дребните обитаеми места.

От друга страна доста от огромните медии са благосъстоятелност на олигарси, което прави дребните медии в Словакия единствените " свободни медии ", добавя неговият сътрудник Петер Сабо.

Освен че се пробва да заглуши самостоятелните медии, единствено преди няколко седмици - на 24 април - държавното управление на Фицо предлага промяна, с която ръководещите на процедура поемат директно надзор върху публичните радио и телевизия RTVS.

Предложението, което към този момент е признато от кабинета и би трябвало да бъде гласувано от Народното събрание на страната през юни, идва след рецензии, че RTVS не е " задоволително справедлива ", не позволява разнообразни отзиви и не крие пристрастрията си към опозицията.

" От дълго време в главните медии се позволява единствено едно и също мнение по тематики като Коронавирус или Украйна. Не е редно избрани отзиви да бъдат цензурирани в публичната медия, " стимулира " промяната " министърката на културата Мартина Шимковичова.

Затова държавното управление предлага членовете на съвета на шефовете на RTVS да се назначват от Народното събрание и кабинета, а бордът от своя страна ще може да отстранява когато и да е изпълнителния шеф - без за това. да е належащо утвърждението на депутатите, както е сега.

В същото време ръководещите, които упрекват публичните медии в липса на справедлива информация, позволяват измежду кандидатте за шеф конспиратора Лукас Махала. Той е прочут покровител на съветския президент Владимир Путин, на тезата, че Земята е плоска и на теорията за илюминатите.

Предложението за трансформирането на публичната телевизия идва единствено няколко седмици, откакто Европейският съюз одобри Европейския акт за медийна независимост, чиято съществена цел е точно отбрана на медиите от политическо въздействие и поддръжка на плурализма.

" Това предложение освен подкопава демокрацията, само че е и опасност за безпристрастността на новините, както и за обществения спор в Словакия, " се показва в известие на Eвропейския съвет по радио и телевизия, изпратено до Politico.

Засега реакцията от Европейския съюз се показва в посещаване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова предишния месец в Братислава. Тогава тя съобщи, че " жителите на Европейски Съюз чакат да бъдат подхванати съществени работи за опазването на медийната независимост. "

В Словакия обаче не наподобяват особени обезпокоени, най-малко съгласно данните от изследване на GLOBSEC, съгласно което 73% от интервюираните дефинират медиите в страна като " релативно или напълно свободни. "

Но в проучването се показва, че това може да се дължи на възходящия брой на каналите за дезинормация, които основават чувство у хората, че медиите " най-сетне " са свободни.

" Струва ми се, че Словакия се е върнала във времената преди убийството на Ян и Мартина, само че аз към момента съм убеден, че множеството от нас ще продължат да се борят и да отразяват самоуверено това, което което се случва, " споделя журналистът и публицист Марек Вагович.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР