Днес ще се проведе годишното поклонение в памет на жертвите

...
Днес ще се проведе годишното поклонение в памет на жертвите
Коментари Харесай

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим в Белене с поклонение

Днес ще се организира годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в някогашния концлагер " Белене ".

То стартира в 11:30 ч. на дунавския остров Персин. Събитието ще бъде намерено от президента на България (1997-2002) Петър Стоянов. Специален посетител ще бъде писателката Теодора Димова, а артистът Руси Чанев ще бъде водещ на възпоменателното събитие.

В честването ще се включи служебният министър на защитата Атанас Запрянов.

Почитането на жертвите на комунистическата тирания в " Белене " е проведено от инициативна група от обществени персони и организации. Очаква се за честването да се съберат над 400 души от цялата страна и чужбина.

Единственото належащо нещо за допускането на остров Персин е участниците да носят документ за идентичност, който се изисква при прекосяването през портала на пандиза в Белене. Организаторите са обезпечили безвъзмезден превоз с микробуси до някогашния лагер и назад.

Лагерът " Белене " действа в интервала 1949-1987 година с разнообразни спирания и е най-големият лагер за изолираност и изкривяване на съперниците на Българската комунистическа партия в страната.

Там са депортирани доста от съперниците на комунистическия режим в Народна република България - опозиционери, офицери, предвоенни министри, индустриалци, демократи, духовници и военнопленници от друг генезис.

Смята се, че през него минават минимум 15 000 души, а жертвите му са стотици.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР