Съединените щати, България и Украйна се радват на дълбоко приятелство,

...
Съединените щати, България и Украйна се радват на дълбоко приятелство,
Коментари Харесай

Експерти от САЩ приключиха съвместна техническа оценка на оборудването за АЕЦ Белене

Съединените щати, България и Украйна се радват на надълбоко другарство, което се корени в споделения ни ангажимент към демокрацията, просперитета и сигурността. И трите страни споделят убеждението, че нуклеарната сила е значим източник на надеждна и чиста сила, нужна за реализиране на съответните им цели във връзка с климата и енергийната сигурност.

По искане на държавното управление на България и държавното управление на Украйна механически екип на Съединени американски щати дойде на 10 май в София за срещи с български държавни чиновници, с цел да приготви инспекцията на нуклеарното съоръжение в Белене. От 13 до 16 май американски, български и украински специалисти направиха на място техническа оценка на определено съоръжение за атомни реактори от вида ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене. Целта на инспекцията беше да се даде оценка от трета страна за положението и ограниченията за консервация, употребявани за поддръжка на оборудването.

Американският държавен екип включваше механически специалисти от Държавния департамент на Съединени американски щати, Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Аргон, които работеха дружно с представители на държавното управление на България, Националната електрическа компания на България (НЕК) и техническа делегация от Националната компания за произвеждане на нуклеарна сила на Украйна „ Енергоатом “.

Правителството на Съединени американски щати високо цени отличната поддръжка, оказана от държавното управление на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на това посещаване.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР