Министерството на здравеопазването обърна сериозно внимание на случая с починалата

...
Министерството на здравеопазването обърна сериозно внимание на случая с починалата
Коментари Харесай

Министърът: Работи се над създаването на единен триажен модел

Министерството на опазването на здравето обърна съществено внимание на случая с умрялата жена пред регистратурата на Спешното поделение във Враца и взе отношение към него освен като при съответен случай с тежки последствия, само че и като мотив да се направи обзор и разбор на процесите в незабавната помощ в целокупност. Това съобщи по време на блиц-контрола в парламентарната Комисия по опазването на здравето министър Асена Сербезова в отговор на въпрос на народния представител от Политическа партия „ Възраждане “ Елена Гунчева. Един от главните заключения е, че заради основни пропуски в триажа би трябвало да бъде основан обединен триажен модел, над който към този момент се работи и той ще бъде апробиран, изясни министърът.

Тя разясни, че при направената инспекция в болничното заведение са открити нарушавания, наложени са и дисциплинарни санкции, като в това време са подхванати и други стъпки, които са били ориентирани към една цел – да изяснят и извадят на ярко проблематичните точки в системата за незабавна помощ и нейните съществени звена – ЦСМП и незабавните отделения към лечебните заведения, с цел да бъдат подхванати ограничения за тяхното превъзмогване.

На първо място на група специалисти е била предоставена задача да проучват настоящия Стандарт по незабавна медицина и да излязат с заключения за неговата новост и за възможна нужда от промени. Успоредно с това е била подложена на разбор и контролната активност на ИАМН в незабавните структури през последните 5 години.

Установено е, че за този интервал организацията е осъществила 309 инспекции в ЦСМП, при които са открити 168 нарушавания, както и 219 инспекции в незабавните отделения, при които са открити 131 нарушавания.

Непълноценна първична връзка по телефона, погрешен триаж, пропуски в попълването на документите и основни непълноти в нея, недобра съгласуваност сред ЦСМП и незабавните отделения, несъвпадане на триажните процедури, което е причина за нееднакво триажиране, проблеми при прехвърлянето на пациенти в болнична конструкция от по-високо равнище – това са по-важните заключения, направени от специалистите.

Да бъде засилен контролът на локално равнище и да бъде основана опция за непрекъснато образование на личния състав в незабавните структури за актуализиране на знанията и уменията им са част от ограниченията, които ще бъдат подхванати за възстановяване на незабавната помощ, акцентира министър Сербезова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР