Министерството на външните работи очаква, че България може да получи

...
Министерството на външните работи очаква, че България може да получи
Коментари Харесай

След намигване от Дания – МВнР вижда България в Шенген до месеци

Министерството на външните работи чака, че България може да получи дълго чаканото присъединение към Шенген до края на годината. Ресорният зам.-министър Костадин Коджабашев увери, че се работи интензивно по този сюжет, а позитивен сигнал, че подобен е вероятен, той вижда в смяната на настройките измежду някои от скептичните страни членки.

Добър сигнал е, че към този момент има някои положителни настройки от някои от скептично настроени страни членки. За образец ще посоча Народното събрание на Дания “, сподели той на брифинг през днешния ден.

През юни стана ясно, че комисия в Народното събрание на Дания утвърди опцията държавното управление да поддържа присъединение на България и Румъния към шенгенското пространство.

Страната ни съумя да извърши критериите за присъединението към Шенген още през 2011 година Влизането в него на процедура обаче се оказа „ не толкоз механически, колкото политически въпрос, по който е необходим цялостен консенсус “, акцентира Коджабашев.

Той означи, че България поддържа деен разговор с всички скептично настроени страни членки и работи самодейно. София и Букурещ чакат комисия от специалисти на Европейска комисия през септември. Пред тях те ще показват своите презентации за подготвеността си и за използване на достиженията на шенгенското право.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР