позволяващ на граничните служители да блокират мигранти, опитващи се да

...
позволяващ на граничните служители да блокират мигранти, опитващи се да
Коментари Харесай

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

допускащ на граничните чиновници да блокират мигранти, опитващи се да влязат в страната от Русия, заяви министър-председателят Петери Орпо, представен от " Ройтерс ".

Решението може да накара Хелзинки краткотрайно да наруши своите интернационалните задължения.

предходната година , с цел да спре възходящия брой идващи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, и упрекна против нея и Европейския съюз - изказване, което Кремъл отхвърля.

През 2023 година Финландия разгневи Русия, като изостави дългогодишната си военна необвързаност и се причисли към НАТО в отговор на нахлуването на съветските сили в Украйна. Освен това страната е подписала двустранен пакт за защита със Съединените щати.

Проектозаконът, препоръчан от дясната ръководеща коалиция, признава, че връщането на мигранти назад в Русия без обработка на молбите им за леговище би било в нарушаване на интернационалните задължения на Финландия за правата на индивида , само че прецизира, че използването му ще бъде краткотрайно и лимитирано.

Премиерът съобщи, че предлагането ще бъде импортирано в Народното събрание идната седмица, където ще бъде показано на конституционната комисия за обзор.
 Финландия желае помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия
Финландия желае помощ от Европа за мигрантите, идващи от Русия

Дългата над 1300 километра граница с Русия остава затворена

За приемането му ще са нужни 5/6 от гласовете в Народното събрание - високото условие във връзка с конституционни въпроси - и триумфът не е обезпечен.

" Тъй като това събитие е в ръцете на Русия - кой идва, от кое място и по кое време до границата на Финландия - ние не можем да го позволим. Затова би трябвало да разтеглим своето законодателство ", акцентира Орпо.

По данни на граничната защита тази година по-малко от 40 мигранти са пресекли границата от Русия, откогато Финландия затвори своите сухопътни пунктове , до момента в който пристигналите през пунктовете предходната година са към 1300. Остава отворен само един жп прелез, единствено за товари.
 Границата на Финландия с Русия остава затворена до второ разпореждане
Границата на Финландия с Русия остава затворена до второ разпореждане

Хелзинки лимитира и достъпа до някои пристанища

Финландските ръководещи настояват, че законодателството към момента е належащо, защото мигрантите може да стартират да идват още веднъж, тъй като по-топлото време улеснява напредването.

" Все още има хиляди хора в Русия, които чакат опция да стигнат до финландската граница ", предизвести Орпо, базирайки се на разследваща информация.

Финландия дели 1340-километрова граница с Русия.

Законопроектът ще разреши на граничните управляващи да връщат мигранти, които влизат от Русия, с или без потребление на мощ. Той обаче няма да се ползва за деца и хора с увреждания, чиито молби за леговище Финландия ще продължи да приема.
 Мигранти изчезват на границата сред Русия и Финландия
Мигранти изчезват на границата сред Русия и Финландия

Губят се следите на към 160 души, кандидатствали за леговище в скандинавската страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР