Въоръжените сили на Демократична република Конго (ДРК) осуетиха опит за

...
Въоръжените сили на Демократична република Конго (ДРК) осуетиха опит за
Коментари Харесай

Опит за държавен преврат в Демократична република Конго

Въоръжените сили на Демократична република Конго (ДРК) осуетиха опит за държавен прелом. Това заяви представител на армията на страната, представен от " Ройтерс ".

Той е бил осъществен тази заран и в него са взели участие конгоански и задгранични бойци.

" Опитът за държавен прелом беше сподавен от силите за защита и сигурност. В него участваха чужденци и конгоанци. Тези чужденци и конгоанци бяха извадени от деяние, в това число техният водач ", уточни представителят Силвен Екенге.

Той не посочи дали това значи, че те са били арестувани или убити.

Тина Салама, представител на президента Феликс Чисекеди, също удостовери, че президентският замък е бил нападнат тази заран , само че армията е възстановила контрола.

По-рано двама пазачи и нападател бяха убити при нахлуване против дома на Витал Камерхе, член на Народното събрание, за който се допуска, че ще стане ръководител, оповестиха представителят на Камерхе и японският дипломат в страната.
 Миротворците на Организация на обединените нации се изтеглят от източната част на ДР Конго
Миротворците на Организация на обединените нации се изтеглят от източната част на ДР Конго

Мисията на Организация на обединените нации не се употребява с поддръжката на локалното население

Посолството на Съединените щати издаде предизвестие за " продължаваща активност от страна на детайлите за сигурност на ДРК " и заяви за пукотевица в региона.

Страница във Facebook, която принадлежи на Кристиан Маланга - политик, основан в Съединените щати, разгласява предавано онлайн видео, в което наподобява, че той управлява офанзивата.

" Ние, бойците, сме изтощени. Не можем да протакаме с Чисекеди и Камерхе, те направиха прекалено много глупави неща в тази страна ", декларира той във видеото.

Въпреки че Чисекеди беше избран отново за втори мандат като президент през декември, той към момента не е съставил държавно управление - шест седмици след назначението на министър-председател.

Камерхе беше претендент за ръководител на Народното събрание на избори, които трябваше да се проведат през вчерашния ден, само че бяха отсрочени от Чисекеди.
 ЮАР праща войски в Демократична република Конго
ЮАР праща войски в Демократична република Конго

Военните елементи ще оказват помощ в борбата против въоръжените размирен групи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР