Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял твърдо кацане,

...
Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял твърдо кацане,
Коментари Харесай

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент

Хеликоптер, пренасящ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял " твърдо кацане ", оповестява " Асошиейтед прес ".

Раиси е пътувал в иранската провинция Източен Азербайджан. Държавната телевизия посочи, че случаят е станал покрай Джолфа, град на границата с Азербайджан, на към 600 километра северозападно от иранската столица Техеран.

С Раиси са пътували външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахян, губернаторът на провинция Източен Азербайджан в Иран и други публични лица. Служител на локалната власт употребява думата " злополука ", с цел да опише случая , само че призна пред ирански вестник, че към момента не е стигнал до мястото.

Нито държавната осведомителна организация ИРНА, нито държавната телевизия предоставиха информация за положението на Раиси.

Спасителите са се опитвали да стигнат до мястото, само че са били възпрепятствани от неприятните метеорологични условия. Съобщава се за мощен дъжд и мъгла с лек вятър.

Раиси беше в Азербайджан рано тази заран, където участва на откриването на язовир с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Това е третият язовир, който двете страни построяват на река Арас.

Посещението се случи макар охладнелите връзки сред Техеран и Баку, в това число поради офанзивата против през 2023 година и дипломатическите връзки на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация смята за собствен главен зложелател в района.

Иран ръководи разнообразни хеликоптери в страната, само че интернационалните наказания затрудняват приемането на части за тях. Иранският боен въздушен флот значително е отпреди Ислямската гражданска война от 1979 година

63-годишният Раиси преди ръководеше правосъдната система на страната. Той се счита за протеже на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори допускат, че може да размени 85-годишния водач след гибелта му или отдръпването му от поста.

Раиси завоюва президентските избори в Иран през 2021 година, на които бе регистрирана най-ниската изборна интензивност в историята на ислямската република. Той е глобен от Съединени американски щати частично поради присъединяване му в всеобщата екзекуция на хиляди политически пандизчии през 1988 година в края на кървавата война сред Иран и Ирак.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР