Три точки са предвидени в дневния ред за извънредното заседание

...
Три точки са предвидени в дневния ред за извънредното заседание
Коментари Харесай

Ръста на пенсиите и оставката на арестувания инспектор Мумджиев ще обсъждат депутатите във вторник

Три точки са планувани в дневния ред за изключителното съвещание на Народното събрание (НС) във вторник. Две от тях са по оферти на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Припомняме, че точно ПП-ДБ изиска изключителното съвещание поради проблем, обвързван с нарастването на пенсиите. Над 50 депутати от групировката се подписаха под предлагането, което прави свикването на Народното събрание наложително (според Конституцията са нужни 48 подписа – една пета от националните представители).

От ПП-ДБ показаха неодобрение поради опцията пенсиите от средата на годината да се усилят не с 11, а с 10 на 100. Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) взе решение в интерес на по-големия растеж, с което казусът сякаш отпадна. Затова и изпълняващата длъжността ръководител на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ) прикани ПП-ДБ да отдръпна предлагането си за изключително съвещание поради и усложненията, свързани с течащата предизборна акция за вота „ 2 в 1 “ на 9 юни. От там обаче не се съгласиха с аргумента, че е вероятен нов поврат с пенсиите.

Първа точка в дневния ред за съвещанието във вторник, което ще стартира в 13:00 ч., е чуване на служебния министър председател Димитър Главчев по тематиката.

Втората точка планува гласоподаване на проекторешение, което да задължи представителите, избрани в Министеския съвет (МС) в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, да поддържат нарастване на пенсиите с 11%.

В петък имаше колекция на Председателския съвет на Народно събрание, на която бе разисквана обстановката. От Българска социалистическа партия поддържаха ПП-ДБ в настояването им за привикване на изключително съвещание, само че желаеха включване на още една точка, обвързвана с вероятно фрапантно повишаване на това.

Председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова тогава сподели пред кореспонденти:

„ Въпросът за пенсиите е решен от Министерски съвет, само че въпреки това ПП-ДБ имат законово право по нашите правила за работа на Народното събрание да желаят съвещание и то би трябвало да се свика. Ние такава позиция изразихме на Председателския съвет – макар че въпросът е решен, съвещание би трябвало да има. Но не е задоволително това, което оферират те. Ние направихме предложение за допълнение на дневния ред, обвързвано с оповестената информация, че се чака фрапантно нарастване на тока. Искаме чуване на министъра на енергетиката и на ръководителя на КЕВР. “

Но информация на уеб страницата на Народно събрание демонстрира, че такова чуване не е включено в дневния ред.

Като трета точка обаче е заложено друго - освобождение от служба на контрольор Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) по постъпило съобщение от него.

Припомняме, че в сряда Мумджиев бе задържан във Враца за непристойни дейности, свързани със полови подмятания към служителки в хотел.

В петък от ИВСС оповестиха, че инспекторът е подал до Народно събрание „ съобщение за едностранно преустановяване на трудовото правно отношение с Инспектората, както и заявление от същата дата до основния контрольор на ИВСС за преустановяване на трудовото му правно отношение “.

Главният контрольор на ИВСС е издал съответната заповед. Така трудовото правно отношение е прекъснато.

В този подтекст, от ИВСС се аргументираха, че при актуалната обстановка не би следвало оставката на Мумджиев да се гласоподава в Народното събрание. Въпреки това обаче то е заложено в дневния ред за вторник.

Ето какви бяха юридическите причини на ИВСС:

„ С оглед обстоятелството, че контрольор Александър Мумджиев работеше при изискванията на изминал мандат, Народното събрание не дължи взимане на категорично решение по подадената оставка. Изявлението на Александър Мумджиев до Народното събрание има осведомителен темперамент, според решение от 16.05.2023 година, постановено по адм. д. № 4514/2022 година по разказа на Върховния административен съд, според което „ режимът за освобождение от служба на контрольор от Инспектората към Висш съдебен съвет, който при изминал мандат, само че удължен заради справедливи условия, е осведомителен към изборното тяло. Акт на Народното събрание не е част от фактическия състав за освобождение от служба на контрольор от ИВСС, при подадена от него оставка “.

Във вторник евентуално клетва ще постави нов народен представител – Ивайло Иванов от ПП-ДБ. Той влиза на мястото на Петя Ставрева, която умря преди две седмици.

Припомняме, че 49-ото Народно събрание е в предизборна почивка, преди да бъде закрито след предварителния парламентарен избор на 9 юни.

Не е изключено във вторник и да няма изключително съвещание, в случай че част от политическите сили решат да бойкотират кворума.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР