И в първия, и във втория тур на епархийския избор

...
И в първия, и във втория тур на епархийския избор
Коментари Харесай

Митрополит Йоан : Който и да поеме Сливенска епархия , ще има трудности

И в първия, и във втория тур на епархийския избор имаше ясно изразено болшинството за двамата претенденти, посочени за Сливенски митрополит, сподели пред публицисти наместникът на Сливенския митрополитски трон - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който управлява и избора.

В два тура бяха избрани Знеполският свещеник Арсений и Мелнишкият свещеник Герасим съответно с 26 и 25 гласа. По думите на митрополит Йоан и двамата претенденти са почтени. Според него новият Сливенски митрополит би трябвало да бъде определен малко по-срочно, защото на 2 юни има избор на делегати на патриаршеския църковно-избирателен събор.

Митрополит Йоан съобщи, че който и да стане Сливенски митрополит, ще има компликации. " Той би трябвало да преодолява разделяне сред духовенството, което не е от през вчерашния ден. Тепърва той би трябвало да сплотява духовенството, би трябвало да постави основи ", счита владиката.

Епархийският избор стартира през днешния ден с цялостен кворум от 42-ма епархийски гласоподаватели.

Митрополит Йоан сподели пред публицисти, че петима епархийски гласоподаватели са подписали протокола за избор на Сливенски митрополит с изключително мнение. Трима от тях са от Малкотърновската духовна околия и двама - от Бургаска духовна околия. Има тридневен период за вероятно подаване на тъжби. Дали изборът ще бъде касиран поради това ще реши Светият синод, разяснява владиката.

" За мен това е лекомислен акт, имахме ясно несъмнено гласоподаване - 26 гласа за Знеполския свещеник Арсений и 25 за Мелнишкия свещеник Герасим ", сподели митрополит Йоан. В протокола приехме две недействителни бюлетини, на едната не беше по никакъв метод означен претендент, а в другата бюлетина вместо да заградят задачите имена, са заградили цифрата преди името. Понеже имаше несъгласие на един от гласоподавателите, аз я одобрих за недействителна. Защо другите не възразиха незабавно? " Той позволи, че това е умишлен акт. " За мен изборът мина обикновено, а който не е удовлетворен - да напише тъжба и да възрази, сподели още владиката. Ще я гледа Светият синод ". 

Пет бюлетини би трябвало да са недействителни, съобщи пред публицисти отец Стоян Кралев от Малкотърновска духовна околия, който е един от гласоподавателите, подписал протокола с изключително мнение. Според него на една от бюлетините имената са задраскани, вместо да бъдат заградени, а на другите името не е заградено, а е заградена цифрата пред него.

" Изборът бе спокоен, почтен, съгласно мен, нека този път бъде зачетен от Светия синод ", разяснява Димитър Загоров, епархийски гласоподавател от Тополовградска духовна околия.

" Този път нямаше ненужно излизане от залата, имаше невероятна дисциплинираност, прелестно мина изборът ", сподели пред публицисти отец Евгений Янакиев, предстоятел на катедралния храм " Свети Димитър " в Сливен, който бе създател на тъжба след епархийския избор на 18 февруари. " Надявам се, който и от двамата да избере Синодът, да въдвори още веднъж мир и дисциплинираност в нашата епархия ". Той още веднъж посочи тезата, че само Светият синод би трябвало да избира митрополити.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от двамата епископи, посочени от епархийските гласоподаватели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.  Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари 2024 г. 

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха планувани за повторно. На състоялия се на 18 февруари 2024 година епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София против касирането на избора. Имаше и контрапротест в поддръжка на решенията на Светия синод.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР