Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото

...
Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото
Коментари Харесай

МВнР на Северна Македония осъди освиркването на български химн - Общество

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото се през вчерашния ден на стадиона в Скопие, по време на футболната среща сред националните тимове на Северна Македония и България, което прави оценка като „ израз на език на омразата ”. 

Преди началото на мача от Лигата на нациите българският химн бе освиркан свиреп от почитателите на стадион " Тоше Проески " в Скопие, а националите ни бяха посрещнати с крясъци " Бугари, татари ". Въпреки обидите, тимът на България отбора на домакините с 1:0. 

Респект към момчетата от националния тим по футбол на България! Така се отстоява достолепието на нацията ни! Като българин и футболен почитател съдя изрично поругаването на българския химн при започване на мача България - РСМ. За страдание, с сходни дейности съседите ни от Република Северна Македония не демонстрират, че схващат европейските полезности. Напред, българи-юнаци, реагира във фейсбук водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Чест и почитания, български момчета! За разлика от българските политици, вие защитихте националното достолепие на България. И за мене към този момент няма значение дали ще се класирате на европейско или международно състезание. Вие спечелихте най-важния мач - за българското достолепие.

„ Лицемерието на Има Такъв Народ и съответно на Слави Трифонов реализира невиждани висоти. “, реагира Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия в профила си във Facebook. „ Докато Слави Трифонов викаше " Македония " от диванчето, неговата министърка Генчовска договаряше така наречен френско предложение. Докато депутатите на Има Такъв Народ в Комисията по външна политика говореха против предлагането, министър Генчовска го защитаваше. Докато в пленарна зала Има Такъв Народ гласуваше срещу, министър Генчовска беше внесла предложение до Министерски съвет то да бъде утвърдено от министрите. И нито един път Слави Трифонов не се разграничи от препоръчаната и подкрепена от него министър Генчовска и нейните дейности “, написа още социалистът и добавя: „ Някой ден може да разберем и утешителна премия за добре свършената работа ли се оказа постът й на длъжностен зам.-министър на защитата, само че това е друга тематика. “ По думите на Вигенин, Трифонов е лъгал всички месеци наред по тематиката Северна Македония, по тази причина в този момент може единствено да мълчи. 

В политическите мнения за мача се включи и водачът на социалистите Корнелия Нинова. Във фейсбук тя написа: 

„ Случилото се през вчерашния ден на футболния мач сред България и Република Северна Македония е възмутително и неприемливо. Поругаването на българския химн и виковете " българи-татари " демонстрира единствено едно - тези хора не са узрели да бъдат европейци. Не скърбя, че като министър на стопанската система и промишлеността отхвърлих да повеждам българската делегация на двустранна среща в Скопие след срещата на президента Пендаровски с " ОМО Илинден ". Правилно беше и държанието на Българска социалистическа партия да не поддържаме решението на Народното събрание да се даде зелена светлина за приемането им в Европейски Съюз. Поздравления за достойното държание на нашите футболисти и за успеха. “

В позицията, оповестена на страницата на Министерство на външните работи на Република Северна Македония, се споделя още: 

„ Спортните събития съставляват в най-голяма степен правилата на почтеност, взаимно почитание и съревнование в дух на великодушие. Злоупотребата с това и разпространение на ненавист и назадничавост е диаметралност на главната им концепция. И в бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят интензивно за възстановяване на връзките си като съдружници в НАТО, бъдещи сътрудници в Европейския съюз и на първо място като положителни съседи ”. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР