Министерството на външните работи и министерството на отбраната започнаха проверка

...
Министерството на външните работи и министерството на отбраната започнаха проверка
Коментари Харесай

Външно и МО започнаха проверка по случая с унищожените гробища в РСМ

Министерството на външните работи и министерството на защитата започнаха инспекция по случая, при който две български военни гробища бяха изцяло унищожени в Република Северна Македония.

По думите на ръководителя на фондация " Македония " Виктор Стоянов става въпрос за поругаване на близо 400 гроба на български бойци.

До заличаването на двете български военни гробища наоколо до град Кавадарци се стига в резултат на изкопни действия поради градежа на новата автомагистрала в посока град Прилеп.

“Става въпрос за гробището на Първа етапна болница към Осма тунджанска дивизия и гробището при гара Дреново, което е на 1 км. от първото. Гробовете са на починали български офицери и бойци, най-вече младежи, имали са фамилии и деца. Тези хора са починали за свободата на българите в Македония, за обединяването на България и Македония и сходно отношение през днешния ден към тях е брутално “, сподели Виктор Стоянов, ръководител на фондация " Македония ".

Оцелял е само паметникът, обозначаващ едно от гробищата, а повода е, че се намира в частен парцел.

„ Това е съзнателно деяние от властта в Скопие и не се случва от през вчерашния ден. Това е една методична политика за заличаване на културно-историческото завещание на българите и България на територията на Северна Македония. Магистралата минава на към 400 метра от него, вижда се на фотосите, че съзнателно е отклонена изкопната активност, с цел да могат да унищожат и гробището. При второто гробище трасето минава на към 3-4 метра от паметния знак, а няма причина, можеше да мине на 20 метра по-встрани или да бъде направена ексхумация “, добави Стоянов.

За българите живеещи в Северна Македония случилото се е неприемливо.

„ Това са гробища, които би трябвало да се пазят, няма значение дали са български, или други ", съобщи Добре Митрев, ръководител на българско съдружие в РСМ.

" Напълно нелегално е и в нарушаване на всички интернационалните спогодби, правила и Женевската спогодба, костите са разрушени и разпилени от булдозерите. Ние като български народ и страна няма да го допуснем и ще желаеме следствие и наказания за Северна Македония “, приключи Виктор Стоянов от фондация " Македония ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР