Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отчита увеличение на

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отчита увеличение на
Коментари Харесай

Бум на зарази заради кабинета! МОСВ отчита увеличение на Ковид отпадъците

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) регистрира нарастване на рисковите болнични боклуци, в това число и на тези от Ковид отделенията. Това оповестиха пред ABCnews.bg от ведомството на Асен Личев. „ Отчитаме гладко повишение на количествата генерирани и излъчени за неутрализиране рискови болнични боклуци, само че няма съображение да се счита, че количествата ще доближат или превишат потенциала на инсинераторите за тяхното изгаряне “, прецизират от министерството.

Към сегашния миг потенциалът на Инсинератора, находящ се на територията на Александровска болница, благосъстоятелност на Министерство на околната среда и водите и опериран от ПУДООС, към момента не е напълнен и има опция да поеме всички генерирани количества рискови боклуци от лечебни заведения, клиники, фирми-доставчици с съществена активност събиране и превоз на рискови болнични боклуци и други, с които ПУДООС има подписани контракти за приемане и извънредно неутрализиране, в това число и боклуци от COVID-отделения, COVID-зони и лаборатории. Годишният потенциал на инсталацията е 2000 тона, като от началото на годината до 30.09.2021 година са признати за неутрализиране посредством изгаряне общо 545 тона, в това число единствено за месец септември 2021 година са признати и изгорени 90 тона рискови болнични боклуци, споделиха от Министерство на околната среда и водите. За сметка на това частният инсинератор на „ Екосейф “ ООД в Девин работи съвсем на цялостен потенциал и изгаря най-вече боклуци от лечебните заведения, обясниха специалисти.
свързани новини13139на 29.09.202186209на 15.07.2021
Министерство на околната среда и водите се оказва, че не прави многочислени инспекции на Инсинератора на ПУДООС и на компаниите, които взимат боклуците от лечебните заведения. Жителите на кварталите към Александровска болница, където се изгарят рисковите боклуци, непрекъснато се оплакват от неприятен въздух и миризми. Последната осъществена инспекция от Регионална инспекция за опазване на околната среда – София на инсинератора на ПУДООС е на 6 април 2021 година, оповестиха от ведомството. Дадени са две наставления за показване на документи със наложителен темперамент и съответен период на осъществяване. Предписанията са изпълнени и не са установени нарушавания. За активността на „ Мобилна апаратура за термична преправка на боклуци “ на „ Екосейф “ ООД, находяща се в Девня, от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна са осъществени общо 13 инспекции – по проекта за настоящ надзор, с контролни измервания на излъчванията на нездравословни субстанции, изпускани в атмосферния въздух, по постъпил сигнал и други В резултат от инспекциите са дадени общо 17 наставления, които са изпълнени.

На компаниите за събиране на рисковите боклуци са осъществени единствено 4 инспекции за интервала 2020 година – септември 2021 година от Регионална инспекция за опазване на околната среда – София. Те правят действия по събиране и превозване на боклуци от болнични заведения и имат съответния позволителен документ по реда на Закона за ръководство на отпадъците. В резултат от инспекциите е формиран един акт за открито административно нарушаване – за неводене на отчетност за осъществяваните действия с боклуци. През посочения интервал е сбъднат и засилен надзор върху лечебните завадения, генериращи коронавирус боклуци, като са осъществени общо 19 инспекции.

Докато в РИОСВ–Варна изобщо не са правили инспекции на компаниите. „ Не е възниквала нужда от осъществяване на инспекции на лица, притежаващи документи за действия по събиране и превозване на боклуци от хуманната медицина “, споделят от Министерство на околната среда и водите. Осъществен е надзор на 147 генератори на следената от инспекцията територия (лечебни заведения за доболнична и болнична помощ, центрове за незабавна здравна помощ, независими медико-диагностични и медико-технически лаборатории) върху ръководството на отпадъците по цялата верига от първичния извършител, през тяхното събиране и превозване, до крайното им отнасяне. Установено е, че отпадъците от хуманната медицина се предават според подписани контракти, като междинната активност по събиране и превозване е осъществена от 14 лица, притежаващи документи за действия по събиране и превозване на боклуци.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР