Болничният лист се издава в деня, в който се установи

...
Болничният лист се издава в деня, в който се установи
Коментари Харесай

Ето какви са сроковете, за които трябва да получим болничен

Болничният лист се издава в деня, в който се откри краткотрайната нетрудоспособност. Не се позволява издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуск по болничен е по-късна от датата на издаването му.

Изключение се позволява единствено в случаите, когато краткотрайната нетрудоспособност е установена в деня, в който лицето е било на работа, без значение от отработените часове, или след приключване на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за краткотрайна нетрудоспособност (болничен), стартира наложително от идващия календарен ден, без значение че той може да е неработен за лицето.

Изключение се позволява и в случаите, когато болничният лист е продължение.
свързани новини8722на 27.02.2020
В тези случаи отпускът, даден за краткотрайна нетрудоспособност, стартира наложително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, без значение че той може да е неработен за лицето.

Срокът на болничния лист зависи от експерта, който ви го е издал:

Лекар/зъболекар - може да издаде един за оптимален период от 14 непрекъснати календарни дни, или няколко болнични листове, само че за не повече от 40 дни с спиране в една календарна година. Зъболекар може да ви издаде единствено за болести от неговата компетентност.

Център за незабавна помощ – за период до 3 календарни дни.

Лекарски консултативни комисии (ЛКК) – в случай че и след 14 дни продължавате да не сте дееспособен, би трябвало да се обърна към комисия. Тя може да ви позволи непрестанен отпуск за период до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. ЛКК издава също болничните листове за дневен стационар( престой в лечебно заведение без нощуване) и домакински стационар( профилирано здравно лекуване у дома).

ТЕЛК – прави експертиза на продуктивност след приключване на 180 дни непрестанен отпуск заради краткотрайна нетрудоспособност, както и когато сте употребили 12 месеца отпуск (с прекъсване) в две предишни календарни години и в годината на боледуването.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР