Министерството на иновациите и растежа сключи споразумение между Главна дирекция

...
Министерството на иновациите и растежа сключи споразумение между Главна дирекция
Коментари Харесай

Фондът на фондовете ще управлява над 1,26 млрд. лв. по програма Конкурентоспособност - Икономика

Министерството на нововъведенията и растежа подписа съглашение сред Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “, като ръководещ орган по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027, и Фонд управител на финансови принадлежности (Фонд на фондовете – ФнФ). Документът дава мандат на ФнФ да ръководи финансови принадлежности по програмата в размер на 1 262 732 093 лева, оповестиха от ведомството.

Най-малко 8 финансови инструмента ще поддържат българския бизнес в две съществени предпочитани области:

Иновации и напредък , където ще бъдат осъществени два дългови и четири дялови инструмента за вложение в създаване на нововъведения, започващи предприятия, внедряване и създаване на цифрови решения, оборотни средства, средства за закупуване на съоръжение. Общата им стойност е близо 698 млн. лева

Кръгова стопанска система , където ще се осъществят единствено дългови принадлежности (заеми и гаранции) – един за енергийна успеваемост и един кръговата стопанска система (подкрепа в региона на проектирането на продуктите, индустриалните процеси и ръководството на отпадъци). Общата им стойност е близо 564 млн. лева

Новият детайл в осъществяването на финансовите принадлежности в сегашния програмен интервал е, че част от тях ще се осъществят в композиция с безплатни средства, като по този метод се чака ресурсът да отговоря оптимално на потребностите на предприятията. От сумата, обект на това съглашение, към 262 млн. лева ще бъдат вложени като безплатни средства, оповестяват от Министерството на нововъведенията и растежа.

Според ведомството по този начин се гарантира забележителен запас и за рискови вложения в България през идващите най-малко 5 години, откакто през месец декември 2022 година подписа сходно съглашение и с Европейския капиталов фонд за осъществяване на дялови принадлежности на стойност близо 360 млн. лв..

И двете страни по съглашението са част от структурата на Министерството на нововъведенията и растежа.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР